VODIČ ZA PRIRODNU DETOKSIKACIJU KOŽE UZ POMOĆ GLINE I ETERIČNIH ULJA

eterična ulja, maska za lice, piling, detoksikacija kože, drenaža licaaromaterapija, fitoaromaterapija

Koža je naš najveći organ, a glavni joj je zadatak da zaštiti cijeli organizam. To se naročito odnosi na dublje raspoređena tkiva od različitih utjecaja iz okoline. Također, ona je organ koji je najviše izložen vanjskim utjecajima pa tako i promjeni vremena, smogu, zagađenju, raznim agresivnim tvarima, mehaničkim oštećenjima, štetnim sastojcima komercijalne kozmetike (agresivni konzervansi, parfemi, alkohol, naftni derivati i slično) i čišćenje doma.

Iako se detoksikacija prvenstveno provodi putem organa probave, naša koža kao organ za eliminaciju izlučuje toksine putem znoja i sebuma. Sama kvaliteta kože ovisi i o drugim organima eliminacije, prvenstveno jetre i žuči pa se i sama drenaža kože povezuje s drenažom jetre.

Kada se primjenjuje drenaža kože:
– Upalni i alergijski procesi kože
– Akutnih bolesti (gripe, dišne infekcije..)
– Akne
– Svrbež kože
– Razne iritacije

Za drenažu kože koristimo:
– Cvijet crne bazge (sambucus nigra)
– Korijen čička (arctium lappa)
– Eterično ulje palmarose (Cymbopogon martinii var.motia)
– Eterično ulje sjeme mrkve (daucus carota)
– Eterično ulje ružmarin verbenon (Rosmarinus officinalis)

Koža prvenstveno vrši eliminaciju štetnih tvari kroz znojenje i sebum, ali kako pokriva cijelo tijelo kožu čistimo i mehaničkim putem te ju njegujemo i hidratiziramo primjenom kozmetičkih preparata. Drenaža kože iznutra provodi se biljnim pripravcima koji stimuliraju jetru i potiču znojenje.

CRNA BAZGA

U fitoterapiji se koriste cvjetovi bogati flavonoidima i tripterpenima. Tradicionalno se koristi infuz cvjeta bazge kao diuretik i sudorifik (poticanje znojenja). Ima i protuupalno djelovanje.

Priprema Infuza:
5 grama sušenog cvjeta bazge preliti sa 250ml vruće vode, ostaviti 15 minuta te procijediti. Piti pola sata prije obroka, 3-4 puta dnevno. Primjenu korijena čička smo obradili pod poglavljem o drenaži jetre i žuči.

Čišćenje kože izvana provodimo na nekoliko načina:
– Mehanički ili kemijski pilinzi (kiseline)
– Maske od glina i biljnih prahova
– Uljne metode čišćenja kože
– Njegujućim pripravcima za regeneraciju, mikrocirkulaciju i hidrataciju.

Eterična ulja koja potiču drenažu kože su ista ulja koja djeluju na drenažu jetre. Drenaža jetre provodi se oralnim uzimanjem eteričnih ulja, ali u Hrvatskoj takav oblik aromaterapije nije dozvoljen i svakako se ne preporučuje oralna primjena eteričnih ulja na svoju ruku. No ista eterična ulja imaju snažno regeneracijsko djelovanje na kožu tako da su svakako korisna u dermalnoj primjeni.

ETERIČNO ULJE PALMAROSE 

Eterično ulje palmarose jakog je antibakterijskog i antivirusnog učinka te ima izraženo djelovanjeprotiv raznih vrsta patogenih gljivica. Univerzalno je kozmetičko ulje za njegu svih tipova kože, ugodnog cvjetnog mirisa. Potiče regeneraciju stanica kože, te je učinkovito protiv bora, akni, opuštene kože.

ETERIČNO ULJE SJEME MRKVE 

Eterično ulje sjemenki mrkve je dragocjeno ulje za sve tipove kože, posebno kod kože kojoj je potrebna regeneracija. Koristi se za sva oštećenja kože, a zbog jakog protuupalnog djelovanja dobar je izbor kod akni, rosacee, dermatitisa, kože oštećene suncem, kod hiperpigmentacijskih mrlja. Odlično ulje za njegu i poticanje regeneracije svih tipova kože.

ETERIČNO ULJE RUŽMARIN VERBENON 

Također ulje koje je dobar izbor za sve tipove kože zbog snažnog regeneracijskog djelovanja. Pomaže kod ožiljaka, strija, opuštene kože, bora i kontrole izlučivanja sebuma.

ETERIČNO ULJE BOROVICE 

Ovo ulje je jak diuretik pa je glavni sastojak preparata za tretiranje celulita i otečenosti (retencija vode). Koristi se i za njegu masne, mješovite i upaljene kože zbog detoksicirajućeg djelovanja, a djelotvorno je i kod psorijaze, ekcema i dermatitisa.

ETERIČNO ULJE RUŽINO DRVO 

Skupocjeno i cijenjeno ulje u kozmetici zbog djelovanja na regeneraciju tkiva, odličan izbor za njegu suhe, osjetljive, zrele ali i problematične, upaljene kože.

GLINA

Glina je skup mineralnih sastojaka iznimno raznolikog kemijskog sastava. Mineralnog je podrijetla, nastaje trošenjem stijena bogatih silicijem, a nalazi se i u termalnim izvorima. Zbog mineralnog podrijetla gline otpuštaju korisne sastojke na površini naše kože dok istovremeno imaju jako mogućnost vezivanja pa s površine kože otklanjaju nečistoće. Zbog efekta pilinga, nakon primjene maske od gline koža je omekšana i pročišćena.

Bijela glina – kaolin

Sa svojim neutralnim pH, osobito je pogodna za najosjetljiviju kožu, kožu sklonu alergijama, nježnu dječju kožu i izrazito suhu kožu. Velika je pomoć u njezi iritirane kože zbog svojih antiseptičkih i ljekovitih svojstava. Osim samostalne primjene, bijelu glinu možemo koristiti u kombinaciji s drugim glinama prema tipu kože kada želimo napraviti nježnu masku za lice, a želimo zadržati i pročišćavajuće djelovanje.

Crvena glina – montmorillonite

Zahvaljujući sastojcima natriju i kaliju, crvena glina smanjuje iritacije. Pomaže uklanjanju nečistoća i poboljšava izgled kože. Pogodna je za sve tipove kože, a posebno kod koe sklone aknama. Od velike pomoći je posebice kod kuperoze i rozaceje. Zbog vrlo sitnih čestica ovu glina se teško ispire is pora (naizgled obojana koža) te je se iz tog razloga ne preporučuje koristiti samostalno. Može se miješati s ostalim glinama.

Žuta glina – Illite

Namijenjena je svim tipovima kože kao detoksikacijska maska, sličnog djelovanja kao zelena glina, nešto finijih čestica. Prljavo smeđe je boje i bez mirisa.

Roza glina – Illite/kaolin

Dobiva se miješanjem bijele i crvene gline. Nježna je prema koži, a učinkovita kao pročišćavajuća maska.

Zelena glina –Illite

Najpoznatija i najčešće korištena glina, ne samo za detoksikaciju kože dermalnom primjenom već i za cijeli organizam oralnom primjenom. Pogodna je za masnu i mješovitu te problematičnu kožu lica, ali u kombinaciji s drugim, nježnijim glinama može se koristiti i za ostale tipove kože.

Maske od gline možemo kombinirati s biljnim i cvjetnim prahovima kao što je crni ugljen za bolje pročišćavanje, ayurvedski prahovima, mljevenim cvjetovima lavanda, kamilice i slično. Osim pročišćavajuće djelovanja, gline rade i lagani piling kože, tada se kombiniraju s nešto jačim prahovima i zrncima sa abrazivnijim djelovanjem (koštice marelice, masline, zrnca jojobe, rižino brašno i mljeveni cvjetovi biljaka.)

Maske od gline obično pripremamo kao pastu, dovoljno za jednu primjenu. Pastu dobivamo kombinirajući glinu i prahove po izboru uz dodatak biljnog ulja i vodenog dijela (vode, hidrolata, biljnih ekstrakata, čajeva i slično). Po želji se mogu dodati i eterična ulja.

Osnovni primjer maske od gline:

20gr gline po izboru
žličica biljnog ulja po izboru
30ml vodenog dijela

U masku možemo ukombinirati i glicerol koji će kožu vlažiti. Dodaje se u koncentraciji od 2-3%.

Način pripreme:
Izvagati glinu i biljne prahove, dodati biljno ulje te sjediniti smjesu. Preliti s vodenim dijelom i miješati dok se ne dobije željena konzistencija paste. Nanositi na očišćenu, vlažnu kožu lica izbjegavajući područje oko očiju i sluznice (nosnice i usne). Držati na licu dok se ne počne sušiti. Isprati vodom, a po želji u toku ispiranja možemo lice nježno masirati kako bi pojačali piling efekt maske.

Pročišćavajuća maska za lice:
15gr zelene gline
5gr aktivnog ugljena
žličica biljnog ulja lješnjak
30ml vode, hidrolata ili čaja
1gr glicerola
5 kapi eteričnog ulja palmarose

Nježna maska za pročišćvanje normalne kože:
10gr bijele gline
10gr zelene gline
žličica biljnog ulja avokada
30ml vodenog dijela
1gr glicerola
5 kapi eteričnog ulja ružmarin verbenon

Pročišćavajuća maska za suhu i osjetljivu kožu:
15gr bijele gline
5 gr roze ili žute gline
žličica biljnog ulja argana
1gr glicerola
30ml vodenog dijela
4 kapi eteričnog ulja sjeme mrkve

PILINZI

Prvi korak čišćenja kože je upravo mehaničkim odstranjivanjem mrtvih stanica kako bi se koža osvježila i kako bi proizvodi za njegu bili djelotvorniji. Piling za lice se radi prije maske, a nakon čišćenja lica (umivanja). Pilinzi mogu biti mehanički (abrazivne čestice) ili kemijski (kiseline koje otapaju mrtve stanice s površine kože). Mehanički pilinzi se rade od čestica koje trljanjem uklanjaju nečistoće i mrtve stanice s površine kože, a biramo ih prema jačini abrazivnosti.

Nježnije čestice koje možemo birati su već navedene gline, biljni prahovi i usitnjeni cvjetovi, koštice marelice sitnije granulacije, rižino i slična brašna, mljevena kava. Nešto grublje čestice su krupnije granulacije koštica marelice i masline, bambusova vlakna, sjemenke jagode, kukuruzni griz, pšenični griz, šećer, sol. Krupnije granulacije koristimo za piling tijela, a za lice biramo nježnije, sitnije čestice.

piling

Primjer recepture uljnog pilinga za tijelo:
20gr sitnije soli
5-10gr biljnog ulja
3-4 kapi eteričnog ulja po želji.

Način pripreme:
Odvažite sol te ju prelijte biljnim i eteričnim uljima. Dobro promiješajte i prema želji dodatno razrijedite ili ugustite dodajući sol ili ulje. Nanijeti na kožu tijela nakon tuširanja, nježno izmasirati nekoliko minuta te potom isprati vodom i po potrebi gelom.

Pilinzi sa soli bolji su izbor za tijelo, ali ako koža nije osjetljiva i birate sitnije mljevenu sol (npr. sitna himalajska sol) može se koristiti i za njegu lica. Poslije solnih pilinga kožu je potrebno isprati nježnim gelom za umivanje kako bi se sol u potpunosti isprala s kože.

Primjer recepture uljnog pilinga za lice:
15gr rižinog brašna
5gr sitno mljevenih koštica marelice
10gr biljnog ulja sjeme marelice
3-4 kapi eteričnog ulja po izboru

Uljni pilinzi su dugotrajni i nisu skloni kvarenju. Iz posudice ih je potrebno vaditi suhom žlicom te paziti da piling ne bude u doticaju s vodom kako se ne bi pokvario. Osim uljnih pilinga mogu se raditi i piling prahovi za umivanje koji su pogodniji za češću upotrebu. Može se pripremiti i veća količina jer nisu skloni kvarenju. Kao i kod uljnih pilinga potrebno je paziti da se iz posudice suhom žlicom, tj. da nema doticaja s vodom.

Piling prah za lice:
10 gr gline prema tipu kože
10 gr rižinog brašna
5 gr biljnog praha ili mljevenih cvjetova
2-3 kapi biljnog ulja po izboru
2-3 kapi eteričnog ulja po želji.

Način pripreme:
Pomiješajte suhe dijelove u posudicu s poklopcem, biljno i eterično ulje pomiješajte i dodajete u prah te dobro protresite posudicu kako bi se prah sjedio s uljem. Ova vrsta pilinga je vrlo nježna i pogodna za češću upotrebu.
Nanosi se tako da se mala količina praha dostatna za jednu upotrebu pomiješa na dlanu s malo vode, biljnog ulja ili glicerola te se nanosi na lice uz nježnu masažu. Može se otaviti na licu da djeluje i kao maska. Nakon primjene isprati s lica, nanijeti masku i potom hidratantu kremu.

ULJNA METODA ČIŠĆENJA LICA 

Osim pilinga i maski za lice, lice možemo dodatno očistiti i uljnom metodom čišćenja. Naša koža luči sebum koji je većim dijelom sastavljen od lipida. Taj sebum se uklanja s površine kože redovitim čišćenjem (umivanjem) nježnim gelovima, no kako naša koža nije potpuno glatka već se na površini nalaze pore, sebum se u tim porama zadržava i s vremenom oksidira te nastaju miteseri i sitne bijele nakupine sebuma u porama.

Redovitim čišćenjem, pilinzima i maskama smanjujemo sebum, a uljnom metodom koju provodimo povremeno uklanjamo višak sebuma iz pora. Ulje koristimo upravo zato što je naš sebum uljnog tipa, a ulje topi ulje.

Primjer uljnog čistača:
45 ml biljnog ulja po izboru
5 ml biljnog ulja ricinusa
5-10 kapi eteričnog ulja po želji

Način pripreme:
Biljna i eterična ulja ulijemo u bočicu s čepom te dobro protresemo da se ulja sjedine.

Način korištenja:
Prije uljne metode čišćenja dobro je napraviti piling lica. Ulje nanosimo na suhu kožu lica, nježno umasiramo, posebno na dijelovima gdje su pore jače izražene. Pod toplom vodom ugrijemo ručnik ili finiju krpicu te stavimo na lice kao oblog. Držimo dok se oblog ne ohladi. Ponovno ga zagrijemo pod vodom i stavimo na lice. Možemo ponoviti 2-3 puta.

Nakon što se zadnji oblog ohladi na lice prema potrebi možemo dodati još malo ulja i dlanovima namočenim u toplu vodu nježno izmasiramo lice te potom isperemo hladnijom vodom. Ova metoda je posebno korisna, ako koristimo jaču šminku ili kreme sa visokim zaštitnim faktorom koje se često zavuku u pore. Metodu s toplim ručnikom ne bi trebale primjenjivati osobe s izraženom rosacejom ili popucalim kapilaricama, ali mogu provoditi uljno čišćenje istim uljem samo bez zagrijavanja. Umjesto toga primijenite nježnu masažu lica.

aromaterpija, detoksikacija

 

 

Foto: © Pexels


O autoricama:

‘Ideš mi na jetra!’  drenaža fitoaromaterapijom je zajednički projekt stručnjakinja na području aromaterapije, AEQ metode i kondicijskog treninga: Martina Babić – certificirana aromaterapeutkinja; Gabrijela Kušec – certificirana aromaterapeutkinja; Keti Mastrović – certificirana učiteljica AEQ metode i kondicijska trenerica.