PREVENIRAJTE BOLESTI NA VRIJEME: SAVJETI ZA DETOKSIKACIJU PLUĆA I DEBELOG CRIJEVA

Naša pluća najviše stradavaju udisanjem zagađenog zraka, pušenjem, izloženošću toksičnim kemikalijama koje hlape, u zatvorenim i klimatiziranim prostorima, nepravilnim disanjem i nedovoljnim kretanjem. Drenažom pluća putem sluzi se izbacuju nagomilane čestice, a kod uspješne drenaže pojavljuje se produktivni kašalj, koji može trajati nekoliko dana i nije razlog za prestanak terapije.

Drenaža pluća indicirana je kod:

– Česte infekcije dišnog sustava
– Prva tri stadija KOPB –a (kronična opstruktivna plućna bolest)
– Korisna je čestih pojava osjećaja tuge, tjeskobe i beznađa

Za drenažu pluća koristimo:

– Crni sljez (malva sylvestris)
– Bijeli sljez (althea officinalis)
– Uskolisni trputac (plantago lanceolata)

CRNI SLJEZ

Zbog sluzi herba je blagi laksativ i izvrstan ekspektorans. Djeluje protuupalno i antibakterijski pa pomaže kod bržeg izliječenja infekcija. Tradicinalno se koristi kod dišnih infekcija popračenih kašljem, probavnih tegoba i kao blagi laksativ, a može se koristiti i dermalno u obliku obloga za tretiranje iritirane kože i kod iritacije očiju. Infuz se priprema od 2.5 grama cvjetova na 250ml vruće vode, ostaviti 15 minuta. Pije se tri do pet puta na dan.

BIJELI SLJEZ

U dišnom sustavu ekstrakt ove biljke umanjuje spazam mišića i oblaže sluznicu pa tako umiruje suhi, nadražajni kašalj. Vrlo je djelotvorno biljno sredstvo za ublažavanje kašlja, ali i infekcija grla. Čaj od bijelog sljeza povoljno djeluje na kašalj, bronhitis i plućni katar. Preporučuje se: kao lijek kod bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća, kod katara u mokraćnom mjehuru, bolnog mokrenja ili teškog zadržavanja mokraće, koristan je i u liječenju bolesti cijelog probavnog trakta, a posebno upale debelog crijeva (kolitisa), proljeva, povraćanja s proljevom kod dojenčadi i dr. Od bijelog sljeza koristimo korijen, list i cvijet.

Maceriranje:
5-7 grama korijena ostaviti macerirati 2 sata u 250ml mlake vode. Pije se tri puta na dan ili se koristi kao oblog za kožu. Koijen se nebi smio zagrijavati na više od 65 C. Infuz se priprema od lista i cvijeta. 5gr biljke preliti sa 250ml vruće vode i ostaviti da stoji 10 minuta. Pije se tri puta dnevno.

USKOLISNI TRPUTAC

Trputac je tradicionalno korištena biljka kod kašlja, zacijeljivanje kože, tegobe probavnog sustava kao sredstvo ublažavanja osjećaja pečenja u želucu, olakšava iskašljavanje, akao oblog se može koristiti kod iritacije nakon uboda insekata. Pomaže kod bronhitisa, KOPBa, upale usne šupljne i ždrijela. Infuz se priprema od 3 grama suhe biljke na 250ml kipuće vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta, procijediti i piti svježe pripremljeno 4 puta na dan između obroka. Oblog za kožu se priprema hladni macerat. 4 grama biljke namočiti u 200ml vode i ostaviti macerirati 2
sata. Potom procijediti i koristiti za oblog 2 puta na dan.

PLUČNJAK

Plućnjak (Pulmonaria offi­cinalis)- nevjerojatna je ova sličnost sa našim plućima. Predivna proljetnica divnog dekorativnog cvijeta koji tijekom svoje cvatnje mijenja boju, a to se događa zbog promjene Ph vrijednosti u toj biljci kada je u mladih biljaka vrijednost kisela, a nakon otvaranja cvijeta i njegove oplodnje postaje blago lužnata. Pigmenti u laticama na promjenu pH vrijednosti reagiraju promjenom boje iz ružičaste u plavoljubičastu.A na sličan način i pluća igraju važnu ulogu u regulaciji kiselosti krvi, daleko brže od bubrega. Nekoliko dubokih brzih udisaja smanjuje kiselost krvi u pravom fiziološkom smislu.

List plućnjaka podsjeća na tkivo pluća u kojem se skrivaju malene alveole, središnja jedinica izmjene plinova,a pluća uz živčani sustav i bubrege također reguliraju krvni tlak. Ključni enzim koji to radi je ACE. Zato neki od lijekova protiv visokog krvnog tlaka koji ga zaustavljaju mogu imati kašalj kao nuspojavu. Plućnjak je prekriven finim oštrim dlačicama i osim svojih pjegama, podsjeća nas na epitel koji prekriva zračne kanale u plućima. To je cilijarni epitel koji podsjeća na dlačice listova plućnjaka, a marljivo odnosi iz pluća sve smeće i sluz.

Uz probavni sustav, pluća su važan imunološki organ. Velike stanice makrofagi jedu svo smeće i bakterije koje usprkos filtracijskom sustavu dopru do alveolai kada iskašljavate, osim sluzi izbacujete i gomilu mrtvih makrofaga.
Od pamtivijeka se koristi za plućna oboljenja. Obiluje silicijevim spojevima koji jačaju pluća i respiratorne organe, i alantoin, kultni spoj kozmetike koji djeluje protuupalno i regenrirajuće.

Spada u ekspektoranse (pomaže iz­baciti sluz) ali puno prije će nam pomoći kod iritativnog kaš­lja – onog dosadnog nadra­žujućeg kašlja (koji uvijek krene kad ne treba,i ne prestaje). Plućnjak je vrlo djelotvoran kod svih upala dišnih putova, promuklosti, kod kašlja, kod pojavnih simptoma gripe, a može se upotrijebiti čak i kod upale pluća, bronhitisa.

BRANJE 

Berite cvijeće i mlado lišće i osušite ih na toplom i prozračnom mjestu. Nakon par dana, kada bude potpuno suh, spremite ga u papirnatu vrećicu, pohranite na suho mjesto.

Način primjene:
Čaj od plućnjaka kuha se tako da 2 čajne žličice plućnjaka prelijemo 1/4 l kipuće vode, ostavimo 10 minuta i ocijedimo. Pijemo tri puta dnevno po jednu šalicu. Prikladan je i za grgljanje Osušene cvijetove plučnjaka možete smrviti u prah. U čaši toplog mlijeka umiješa se jedna jušna žlica praha i konzumira se kao piće dva do tri puta dnevno. Ovaj napitak odličan je za one koji imaju slaba pluća ili liječe neke plućne bolest.

Ova proljetnica je i jestiva. Mladi listovi koriste se u salatama, ali i u varivima, juhama, savija­ča­ma ili na bilo koji drugi na­čin na koji biste koristili zeleno lisnato povrće. Stare­njem listovi postaju prevlaknasti i gorki. Mladi listovi plućnjaka su mekani i baršunasti, sada, dok cvate, vrijeme je da ga berete za hranu, ali i u ljekovite svrhe.

Mjere opreza kod drenaže pluća:

Zbog poticanja izlučivanja sluzi potrebne su mjere opreza kod plućnih bolesti kao što su astma, kronična opstruktivna plućna bolest, bronhitisa, raka pluća, kroničnih upala pluća.

 

DEBELO CRIJEVO

Ono iz probaljenog sadržaja hrane apsorbira vodu i ostatak hranjivih tvari. Tu se akumuliraju i štetne tvari
koje mogu opteretiti funkciju debelog crijeva, posebno kod osoba koje povremeno ili stalno pate od
zatvora.

Kada se primjenjuje drenaža debelog crijeva:

– sklonost zatvoru crijeva
– nadutost, loša prehrana
– nakon terapije lijekovima (antibiotici)
– dišne tegobe
– povišenog kolesterola i triglicerida

Drenaža se može raditi tijekom cijele godine, a maksimalno dva puta godišnje u zdravih osoba, a do četiri puta kod osoba sa tegobama koje zahtjevaju drenažu. Za drenaže debelog crijeva je idealna zima i preporuča ju se provoditi istovremeno sa biljkama koje djeluju na drenažu pluća.

Za drenažu debelog crijeva koristimo sljedeće biljke:

– Crni sljez (malva sylvestris)
– Bijeli sljez (althea officinalis)
– Psyllium (plantago sp.)
– Chia sjemenke (Salvia Hispanica)

PSYLLIUM 

Psyllium ljuskice su sjemenke biljke Plantago ovata, podrijetlom iz Indije. Glavna im je osobina higroskopnost – nakupljanje vode i bubrenje. Radi se o izvrsnoj namirnici i odličnom izvoru topivih vlakana. Poznato je da vlakna pomažu u regulaciji probave, čišćenju organizma od toksina, ubrzavanju metabolizma te gubljenju viška kilograma.
U crijevima se ponašaju poput metle, čisteći sve štetne tvari iz debelog crijeva.

Polisaharidne sluzi kojima obiluje na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećanja svog volumena do 15 puta.Ova biljka sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i mnogo sluzi, zbog čega se stvara efekt „podmazivanja“ stijenki crijeva. Dijetalna vlakna u biljci pomažu formiranju većeg volumena i otporna su na probavne enzime, tako da relativno lako prolaze kroz želudac do debelog crijeva. Tamo zadržavaju vodu, bubre i stimuliraju peristaltiku crijeva. 100 g psylliuma imamo čak 71 gram vlakana.

Kako je najbolje koristiti psyllium ljuskice?

Jednu do tri čajne žličice psyllium ljuskica razmutite u vodi, jogurtu ili blendiranom soku i konzumirajte odmah zbog brzog pretvaranja u želatinoznu masu. Preporučuje se popiti i dodatnu čašu vode i pojačati unos tekućine tijekom dana. Korištenje ovog prirodnog lijeka nema štetnog utjecaja na zdravlje, ne uništava mikrofloru te ne poremećuje probavu i rad crijeva. Može se uzimati i duže vrijeme bez neželjenih nuspojava.

LIMUNADA:

SASTOJCI:
1 limun, cijeđen
1 čajna žličica psylliuma
150 ml mlake / tople vode

Priprema: Iscijeđeni limun uspite u čašu pa ga prelijte mlakom (toplom) vodom.U limunadu dodajte žličicu
psylliuma, promiješajte te popijte.

CHIA SJEMENKE 

Chia sjemenke predstavljaju bogat izvor esencijalnih omega-3 i omega-6 masnih kiselina, proteina i vlakana. Na sebe vežu vodu te u vrlo kratkom vremenu udvostručuju volumen. Ovo svojstvo omogućuje hidraciju tijela čime stanice dobivaju prijeko potrebnu tekućinu. Sve to naravno izravno pozitivno utječe na probavni sustav odnosno apsorpciju hrane u crijevima.

Chia sjemenke također posjeduju iznimne nutritivne vrijednosti. Pored toga, snažan su antioksidans kojeg
ima čak tri puta više nego u svima nam dragom bobičastom voću. Pomaže u regeneraciji i izgradnji mišićnog sustava te poboljšanju fizičke izdržljivosti. Chia sjemenke imaju vrlo nizak glikemijski indeks te je njihov unos povezan s gubitkom tjelesne težine i razgradnjom masnoća. Riječ je svakako o energetski koncentriranoj namirnici s obzirom da 100 grama sadrži 490 kcal, od toga 36% ugljikohidrata, 52% masti i 11% proteina.

Način korištenja:
Chia sjemenke vrlo su blagog i ugodnog okusa i mirisa što omogućuje da se konzumiraju umiješane u bilo koju vrstu hrane jer ne mijenjaju njen okus. Preporučljivo je konzumirati ih prethodno natopljene na 15 do 20 minuta, ne više od 15gr dnevno.

Mjere opreza kod drenaže debelog crijeva:
Drenaža crijeva je kontraindicirana kod enterokolitisa, razne upalne bolesti crijeva u akutnoj fazi (Chronova bolest, ulceroznog kolitisa) te kod upotrebe jakih purgetiva.

 

Foto: Pixabay


O autoricama:

‘Ideš mi na jetra!’  proljetna drenaža fitoaromaterapijom je zajednički projekt stručnjakinja na području aromaterapije, AEQ metode i kondicijskog treninga: Martina Babić – certificirana aromaterapeutkinja; Gabrijela Kušec – certificirana aromaterapeutkinja; Keti Mastrović – certificirana učiteljica AEQ metode i kondicijska trenerica.