DETOKSIKACIJA ORGANIZMA FITOAROMATERAPIJOM: OČISTITE ŽUČ I JETRU NA PRIRODAN NAČIN

Jetra je organ koji prvi strada zbog toksina iz hrane, okoliša, terapije lijekovima, alkohola te zagađenja okoliša. Simptomi problema sa jetrom mogu biti kožne bolesti (akne, seboreja, psorijaza, atopijski dermatitis…), povišeni kolesterol i trigliceridi, alergijske bolesti (astma, kožne alergije, alergijski rinitis), reumatoidni artritis, česte dišne infekcije i migrene.

Kod svih navedenih simptoma efikasna je drenaža jetre koja se provodi prirodni pripravcima i regulacijom prehrane. U kurama drenaže jetre najčešće korišteni biljni pripravci i čajevi su: korijen čička (arctium lappa), korijen maslačka (taraxacum officinale), list artičoke (cynara scolymus), list ružmarina (rosmarinus officinalis), crna rotkva (raphanus sativus var.niger) i sikavica (sylibum marianum).

KORIJEN ČIČKA

Čičak, osim što dobro djeluje na rad jetre i pospješuje lučenje žuči, blago smanjuje razinu šećera u krvi, obiluje tvarima koji djeluju dobro protiv bakterija koje napadaju kožu te regulira lučenje masnoća u koži.

Kako pripremiti dekokt: Dvije jušne žlice (ne skroz na vrh) usitnjenog korijena čička kuhaju se deset minuta u 300 mL vode, a potom se makne s vatre i ostavi poklopljeno deset minuta, a zatim se procijedi. Pije se dva do tri puta na dan, 20-30 minuta prije jela, uvijek svježe pripremljeno. Upotreba tinkture spretnija je od upotrebe dekokta, a koristi se doza od jedne čajne žličice u pola čaše vode, pola sata prije jela tri puta dnevno.

KORIJEN MASLAČKA

Korijen maslačka potiče stvaranje i lučenje žuči te time pospješuje probavu, a ima i laksativno te diuretičko djelovanje pa osim jetre pomaže i radu buburega.

Priprema čaja: 2 jušne žlice kuhati u 400ml vode dvadesetak minuta. Procijediti te piti dva puta dnevno prije obroka, uvijek svježe pripremljeno. Također, dostupna je i tinktura koja se koristi jednako kao i tinktura čička.

LIST MASLAČKA (SVJEŽI)

Maslačak nalazimo na livadama, poljima, uz rubove šuma, potoke, najfiniji naraste na jesenskim brazdama od oranja – raste posvuda kao korov, a berite ga na mjestima gdje nema zagađenja od prometa i prolaznika. Maslačak za salatu vadite oštrim nožićem, zajedno sa dijelom korijena. Sezonu berbe možete produžiti potražite li maslačak na sjenovitim brežuljcima i livadama ili na višim brdima i planinama, gdje vegetacija kasni i po mjesec dana.

Listovi maslačka, regmeta ili divljega radiča prva su proljetna salata koja nam je dostupna od početka ožujka pa do konca travnja. Maslačak ima višestruko ljekovito djelovanje na organizam, pa se salata od maslačka preporuča za proljetnu detoksikaciju i vitaminsku okrepu za otklananje proljetnog umora. Listovi maslačka se beru dok biljka ne cvate jer su tada manje gorki, a manje gorči su i oni koji rastu u hladu. No, gorčinu je moguće ukolniti močenjem u hladnoj vodi preko noći. Izrazito je bogat vitaminom C, sadrži dosta željeza, odličan je za čišćenje krvi, poboljšanje metabolizma i osvježenje organizma.

LIST RUŽMARINA

Službeno je odobren za liječenje manjih jetrenih tegoba, problema u lučenju žuči te probavnih tegoba poput otežane probave. Tradicionalno se koristi za liječenje reumatoidnog artritisa i loše periferne cirkulacije.

Priprema infuza: 1,5 do 2 grama suhog lista prelije se sa 200 ml kipuće vode, ostavi stajati 10 minuta i procijedi. Ta količina priprema se dva do tri puta na dan i pije pola sata prije obroka.

Tinktura: Pije se u dozi od 0,5 do 1 ml u čaši mlake vode tri puta na dan, pola sata prije obroka. Kure liječenja tim pripravcima, ovisno o indikacijama, traju tri tjedna do mjesec dana. Ne koristiti za vrijeme trudnoće i dojenja te kod povišenog krvnog tlaka.

CRNA ROTKVA

Biljka koja je poznata kao čistač jetre. Koristi se kao kura za detoksikaciju jetre, potiče izlučivanja žuči, djelotvorna je kod bronhitisa i astme, a pomaže i kod nekih vrsta migrene.

Način korištenja: Biljku možemo koristiti svježu kao salatu, a djelotvorniji način je korištenje soka. Sok od korijena se iscijedi i pije dva puta dnevno do 100ml, pola sata prije obroka. Može se kombinirati sa drugim biljkama koje potiču rad jetre kao što su ružmarin, artičoka i korijen čička.

SIKAVICA I ARTIČOKA

Od navedenih biljaka najčešće se koriste standardizirani pripravci dostupni na tržištu u obliku kapsula jer sikavica mijenja sadržaj ljekovitih tvari (silimarin) ovisno o njezinoj zrelosti, dok je list artičoke izrazito gorkog okusa.

KONTRAINDIKACIJE

Kure drenaže jetre kontraindicirane su kod žučnih kamenaca, bolesti poput ciroze jetre, raznih tipova hepatitisa. Preporuka je konzultacija sa liječnikom, osobito kod dugorajne terapije za liječenje kroničnih bolesti. Ne provoditi kuru čišćenja za vrijeme terapije antibioticima. Pripaziti na interakcije kod upotrebe lijekova.

 

 

Foto: © Unsplash


O autoricama:

‘Ideš mi na jetra!’ proljetna drenaža fitoaromaterapijom je zajednički projekt stručnjakinja na području aromaterapije, AEQ metode i kondicijskog treninga: Martina Babić – certificirana aromaterapeutkinja; Gabrijela Kušec – certificirana aromaterapeutkinja; Keti Mastrović – certificirana učiteljica AEQ metode i kondicijska trenerica.