ODRŽIVA MODA ZA POČETNIKE: 7 DEFINICIJA KOJE TREBAMO ZAPAMTITI

Jednako kao u gradnji kuća, tako se i kod izrade odjećeobuće i modnih dodataka sve više nameće nužnost održivosti. Neki materijali su ‘out‘ jer prekomjerno zagađuju ili kada se odbace ili u tijeku proizvodnje, dok se prihvaćaju oni koji su trajniji i pri proizvodnji koriste znatno manje resursa i kemikalija, ali i brinu o uvjetima proizvodnje. Koje su definicije održive mode do sada ostavile najviše otiska u našoj svijesti, ali i u okolišu po smanjenju zagađenja? 

UPOZNAJTE RAZLIČITE MODNE DEFINICIJE

Sustainable fashion – vrlo širok pojam i zapravo bismo u njega mogli kao podvrstu staviti mnoge druge oblike mode koje se razlikuju od klasičnog konzumerizma. U globalu to je moda kojoj nije bitna samo moda već i kako ona utječe na društvo, kulture, okoliš, financije. Ekološki integritet i društvena pravda vrlo su važni za ovu vrstu mode. Moto je – budite odgovorno moderni. 

Eco fashion  moda kojoj su u fokusu zdravlje okoliša i ljudi te radni uvjeti u kojima se proizvodi. Konkretno, koriste se sirovine koje se ne moraju previše obrađivati, u tom procesu ne zagađuju (pamuk uzgojen bez pesticida ili svila od kukaca uzgojenih na organskom drveću), od recikliranog materijala te dolaze iz fair-tradea (pravedne trgovine).  

Ethical fashion – ovo je moda koja se fokusira na dizajniranje i proizvodnju uz brigu o zajednici i ljudima uz minimaliziranje utjecaja na okoliš. U idealnom svijetu brand koji se bazira na etičkoj modi brine o pravima ljudi, životinja te utjecaju na okoliš i to u svakoj fazi – od procesa dizajniranja preko proizvodnje do opskrbe kupaca.  

Slow fashion – za razliku od brze mode (fast fashion) koja je posljednjih godina preplavila tržište (jeftina je, zagađuje, brzo se troši), spora moda nešto je sasvim drugo. Radi se o ideologiji koja za cilj ima u modu vratiti dobre tradicionalne vrijednosti kao što je poticanje lokalnih i ekoloških proizvođača te stvaranje mode od materijala koji su dugotrajni i mogu se reciklirati. Bitna je i održiva cijena proizvoda, kako za samog kupca, tako i cijena koju plaća okoliš. U konačnici, spora moda želi ljude maknuti od klasičnog konzumerizma te okrenuti kvaliteti.  

KOJE SE JOŠ DEFINICIJE KORISTE? 

Circual fashion – moda napravljena s ciljem da se koristi i cirkulira odgovorno i efektno u svojoj najvrjednijoj formi, a kada je čovjek više ne može koristiti, vraća se u biosferu na najsigurniji mogući način. 

Vegan fashion  moda posebno koncentrirana na životinjske patnje, tj. ne koristi ništa što je životinjskog podrijetla. Uzgoj životinja jedan je od najvećih zagađivača, a ujedno i izvor patnje za milijune životinja. 

NE ZABORAVIMO NI… 

Second hand modu – kupovanje već nošene i korištene robe, čime se znatno smanjuje onečišćenje.

 

Foto: © Pexels


Pročitaj još:

ZAVIRITE U PRVI HOTEL U ŠPANJOLSKOJ SAMO ZA ŽENE

10 IZJAVA STVARNIH ŽENA: ZAŠTO VOLIM SVOJE TIJELO?

IKEA IMA NOVU KOLEKCIJU PROIZVODA OD RECIKLIRANE PLASTIKE