IKEA IMA NOVU KOLEKCIJU PROIZVODA OD RECIKLIRANE PLASTIKE

IKEA se 2018. godini pridružila NextWave inicijativi koja plastiku iz mora i  oceana, integrira u nove proizvode. Cilj je da do 2030. godine 100% IKEA proizvoda na globalnoj razini bude napravljeno od recikliranih materijala. Ako nastavimo gomilati plastiku i ne promijenimo dosadašnje navike, 2050. godine u moru će biti više plastike nego ribe. Nije iznenađujuće da u oceanima i morima diljem svijeta već postoji nekoliko otoka smeća, uglavnom plastičnih.

Otok smeća na sjevernom Tihom oceanu zauzima oko 1,7 milijuna četvornih kilometara, a suočeni s problemom koji pogađa cijeli svijet – rješenja dolaze iz smanjenja potrošnje plastike. Europska unija će 2021. zabraniti upotrebu  jednokratne plastike poput pribora za jelo, slamki i plastičnih štapića.

Razmatra se i uvođenje neke vrste poreza na plastiku koja najviše zagađuje, a koje se također jeftinije proizvode od njihovih održivih alternativa. Pitate li se što kao pojedinci ili jedna nacija možemo napraviti, inspirirajte se s novim proizvodima koje je IKEA lansirala kroz suradnju sa španjolskim ribarima. Kolekcija je od početka 2020. godine dostupna u talijanskim i španjolskim IKEA trgovinama.

INICIJATIVA ZA BOLJU BUDUĆNOST MORA I OCEANA

Na europskim plažama je veliki broj smeća koji konzumenti ostavljaju nakon što završe svoj obrok ili popiju piće iz jednokratne plastike. Kako uz neodgovorne građane i turiste uvijek postoje ljudi koji teže promjenama, IKEA je započela suradnju s tvrtkom Seaqual koji uključuje ribare, nevladine organizacije i lokalnu zajednicu kako bi očistila more od plastičnog otpada.

Inicijativu čini oko 1500 španjolskih ribara koji sakupljaju kilograme smeća, a ponekad čak i više od ribe. Po dolasku na kopno, smeće koje donose na brodu čisti se i organizira. Dio se koristi za izradu novih materijala poput poliesterske tkanine nove IKEA MUSSELBLOMMA kolekcije.

MUSSELBLOMMA – KOLEKCIJA OD RECIKLIRANE PLASTIKE

MUSSELBLOMMA je nova IKEA kolekcija koju čine proizvodi napravljeni od reciklirane plastike. Kreirala ju je španjolska dizajnerica Inma Bermúdez, a cijela kolekcija sadrži boje i oblike inspirirane morem. Dizajnerica je sa svojim timom stvorila jednostavan, moderan uzorak pomoću krugova, kvadrata i trokuta u kombinaciji s oblikom nalik na ribu.

Različite nijanse zelene boje, tirkiz kontrasti, te svjetlija koraljno ružičasta boje su  korištene za kolekciju.  100% materijala u proizvodima dolazi iz recikliranih PET boca, od čega je 2% oceanska plastika. Za jednu Musselblomma krpu bilo je potrebno oko 43 recikliranih plastičnih boca od 0,5 l. Korištenje otpada kao resursa donosi nas korak bliže održivoj budućnosti.

 

Foto: ©  IKEA


Pročitaj još:

BEČ USKORO DOBIVA INOVATIVNU IKEA TRGOVINU

IKEA JE DIZAJNIRALA SOBE INSPIRIRANE INTERIJERIMA POZNATIH SERIJA

IKEA SLAVI DOPRINOS ŽENA ČOVJEČANSTVU: U PRODAJI JE DRUŠTVENA IGRA “STRAŠNE ŽENE”