MAGNEZIJ – JEDAN OD KLJUČNIH MINERALA NAŠEG TIJELA

Magnezij je veoma važan mineral koji je zadužen za niz funkcija u našem organizmu, a najpoznatiji je po sudjelovanju u preko tristo reakcija različitih enzima u tijelu pa je kao takav zadužen za stvaranje energije, funkcije živaca i mišića, sintezu proteina. Oko 60 posto magnezija nalazi se u kostima, 39 posto u stanicama, tek 1 posto u krvi.  Uz već navedeno, magnezij pomaže kod smanjenja umora, boljeg spavanja, izgradnji zdravih zuba i kostiju, ublažavanja zatvora, stvaranja esencijalnih masnih kiselina, opuštanja mišića.  

NAMIRNICE BOGATE MAGNEZIJEM

On je ključan za metabolizam i jedan je od najistraživanijih minerala današnjice, no ipak se često o njemu malo zna. Najviše ga ima u zelenom, lisnatom povrću, sjemenkama i orašastim plodovima. Primjerice, 100 grama sirovog špinata ima oko 79 mg magnezija, dok sjemenke bundeve na istu količinu imaju čak 534 mg magnezija.

No, važno je znati da je tlo na kojem se biljke danas uzgajaju često vrlo siromašno magnezijem iz razloga što se koriste gnojiva koja su bogatija nekim drugim mineralima, ne i magnezijem. Osim toga, magnezij se gubi obradom namirnica, dakle kuhanjem, mljevenjem i prženjem.  

Često se misli da je za njegov dovoljan unos potrebno piti mineralnu vodu obogaćenu magnezijem. Ipak, treba znati da se ovdje radi o veoma malim količinama magnezija na litru vode i takav unos nije zadovoljavajući. 

KAKO IZABRATI SUPLEMENT MAGNEZIJA? 

Na tržištu postoji niz proizvoda, a najčešće se dijele na magnezij oksid, laktat te bisglicinatKako će se suplement magnezija apsorbirati ovisi o nizu faktora – obliku suplementa, trenutnoj razini u organizmu te formulaciji pripravka. Smanjena apsorpcija može biti izazvana i smanjenim unosom proteina te povećanim unosom masti.  

Općenito gledano, najbolji oralni suplementi su topivi organski oblici. Što se bolje tope, to im je i veća bioraspoloživost u organizmu te će imati i blagotvorniji učinak na zdravlje bez mnogo negativnih nuspojava. Novije studije prednost daju magnezijevom bisglicinatu jer je izrazito stabilan i siguran.  

 

 

Foto: © Pexles


Pročitaj još:

ZAŠTO JE VITAMIN D3 VAŽAN ZA OČUVANJE ZDRAVLJA?

VITAMINI – IZBJEGNITE BOLESTI I POBOLJŠAJTE IMUNITET

BRAZILSKI ORAH – NUTRITIVNA NAMIRNICA KOJA POBOLJŠAVA ZDRAVLJE ŠTITNJAČE