JADRAN ILI KONTINENT? PROVEDITE LJETO ISTRAŽUJUĆI LJEPOTE HRVATSKE

Mnogi uzdišu za nekim dalekim destinacijama i skupljaju novce za putovanja iz snova. Zbog koronakrize putovanja su postala nesigurna pa se treba držati one stare ‘doma je najljepše’. Stoga je možda upravo ovo ljeto kao stvoreno za istraživanje barem nekih ljepota Hrvatske.  

HVAR 

Za kontinentalce putovanje do Hvara traje poprilično dugo, a dovoljno je reći kako se samo trajektom od Splita do Hvara vozi puna dva sata. No, zbog koronakrize stižu vijesti da je ondje veliki manjak turista zbog čega su cijene smještaja te u kafićima i restoranima drastično pale. Stoga, želite li upoznati ovaj najsunčaniji hrvatski otok, pogledati njegovu poprilično neočekivanu floru, a pri tome se ne gurati s tisućama turista, sada je pravo vrijeme da si priuštite turu po ovom otoku.  

KOPAČKI RIT 

Radi se o najatraktivnijem močvarnom području u Europi na koje trebamo biti posebno ponosni, a ako ste stalno odgađali obilazak, ovo ljeto neka bude rezervirano za to. Nalazi se između Drave i Dunava, a izgled mu ovisi o visini vode koja dolazi i naplavljuje područje. Dovoljno je reći da u ovom parku prirode ima oko dvije tisuće biljnih i životinjskih vrsta te se svake godine gnijezdi oko 140 vrsta ptica. Prostire se na čak 177 kvadratnih kilometara. Najbliži grad je Osijek pa kada ste već ondje, svakako obiđite i njegove barokne zgrade te tvrđavu iz 18. stoljeća.  

Foto: © Vedran Lalić/ Wikimedia Commons

RIJEKA 

Osim što je europska prijestolnica kulture, Rijeka je grad kojeg morate vidjeti i kada nije u pitanju karneval. Glavna luka u Hrvatskoj također nudi pogled na zapanjujuću arhitekturu romaničkog, gotičkog, renesansnog i baroknog stila. Uz brojne muzeje, ne zaboravite posjetiti Prirodoslovni muzej koji je multimedijalni centar s akvarijem. U muzeju se čuvaju primjerci iz i oko Jadranskog mora – ribe, morski psi, raže, kukci, gmazovi, ptice.. 

RABSKA FJERA 

Trodnevni događaj na Rabu krajem srpnja u kojem se cijeli grad Rab vraća u srednji vijek. Osim ovoga, malo ljudi zna da je cijeli otok Rab geološki park koji nudi bezbrojne prirodne ljepote.  Jedino što preostaje je spakirati torbe i krenuti na ljetnu avanturu po Hrvatskoj.

 

Foto: © Pixabay


Pročitaj još:

CAPPADOCIA – BAJKOVITA REGIJA U SRCU TURSKE

ZAVIRITE U PRVI HOTEL U ŠPANJOLSKOJ SAMO ZA ŽENE

5 POVIJESNIH ZNAMENITOSTI KOJE MORATE RAZGLEDATI U RIMU