EVENT VODIČ ZA KRAJ LJETA: DOGAĐANJA U RUJNU KOJA NE SMIJETE PROPUSTITI

Nema ništa ljepše od povratka s ljetovanja u grad prepun događanja, a ako je suditi po zanimljivostima koje će Zagreb ponuditi svojim građanima ovog rujna, mjesec će biti fantastičan. Od brojnih festivala u kojima će uživati ljubitelji filma, fotografije, gastronomije, književnosti, dizajna i kreativno-umjetničkih događanja, za vas smo izdvojili nekoliko koje svakako treba posjetiti.

11. ORGAN VIDA – MEĐUNARODNI FESTIVAL FOTOGRAFIJE

Jedanaesti Međunarodni fotografski festival Organ Vida održat će se od 2. rujna do 4. listopada u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti i u gradskim galerijama Karas, Miroslav Kraljević i Zvonimir. Organ Vida pod vodstvom kustos/ica Barbare Gregov, Lovre Japundžića, Klare Petrović, Luje Šimunović i Lee Vene okuplja umjetni/ce iz cijelog svijeta koj/e rade u mediju fotografije i u njezinom proširenom obliku te čiji radovi odgovaraju zadanoj temi ovogodišnjeg festivala – Neodlučne slike. Program izložbi potražite na linku.

 ZAGREB DESIGN WEE U ZNAKU KORONE

Sedmo izdanje Zagreb Design Week-a održat će se od 1. do 6. rujna u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, a ovogodišnja tema su Korona i ‘Nova normalnost’ (New Normal). U prizemlju Hale V, na 1.000 m2 proteže se ZGDW Concept Store koji nudi najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu, od namještaja i odjeće do nakita i igračaka.

ZGDW Food Design u kontekstu ovogodišnje teme festivala propituje utjecaj pandemije korone na blagovanje i budućnost koju donose brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje zaraze. Boir, hrvatski studio specijaliziran za dizajn pribora za blagovanje, dizajnirao je instalaciju koja sučeljava „normalnost“ kakvu smo poznavali i „novu normalnost“.

Povijesna izložba „Zagrebačka ambalaža“ iz Zbirke Bulaić otkriva danas nezamislivu snagu zagrebačke industrije stvorene u Austro Ugarskoj. Od Arka i Bizjaka do Penkale i Uniona, danas zaboravljene tvrtke i dizajneri stvorili su vizualne identitete i ambalažu koji predstavljaju vrijednu baštinu hrvatskog i svjetskog dizajna. Većina izložaka nastala je u razdoblju između dva svjetska rata. Kustosica izložbe je Maja Arčabić. U skladu s propisanim mjerama prevencije koronavirusa, svakodnevno će se odvijati predavanja, paneli i radionice, a svaki dan će završiti glazbenim programom na otvorenom, u vrtu iza Hale V. Cijeli program potražite na web stranici Zagreb Design Weeka.

8. FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI OD 6. DO 12. RUJNA

Osmi Festival svjetske književnosti nakladnika Frakture održat će se u prilagođenom obliku od 6. do 12. rujna u Zagrebu, a u programu će sudjelovati 60-ak autora iz 12 zemalja, od kojih će neki na festivalu gostovati uživo pred kamerama a neki iz svojih domova ili tv studija.

U suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, programi FSK-a moći će se, tako, dijelom uživo a dijelom premijerno, pratiti na Trećem programu nacionalne televizije, dok će se drugi dio programa održavati u novootvorenoj Knjižari Fraktura u Ulica kneza Mislava 17 u Zagrebu. Ti će se programi emitirati uživo putem Frakturinih web-platformi i u suradnji s 24sata i tjednikom Express.

Ovogodišnje Književne matineje održat će se na livadi Hrvatske radiotelevizije, kao matineje-piknici. Čitatelji će se s autorima moći susresti svakoga dana u 13 sati na Preradovićevu trgu, gdje će u kućici Bar caffea uz besplatnu kavu moći dobiti njihov potpis. Cijeli program pogledajte na linku.

MOTOVUN FILM FESTIVAL U LAUBI DO 06.09.

Ovogodišnja neobična karavana Motovun Film Festivala pred samim je krajem svoje posljednje etape. Više nego uspješno izdanje, koje je izmijenjenim konceptom donijelo projekcije u 25 gradova diljem Hrvatske, završit će 6. rujna u Laubi. Iako je cijeli ovogodišnji program visoke kvalitete, motovunska ekipa ostavila je za kraj još nekoliko jakih aduta. U srijedu 02.09, na rasporedu je srpski film ‘Moj jutarnji smijeh’, u četvrtak 03.09. novi film talijanskog majstora Gabrielea Salvatoresa, autora kultnog MediterraneaMoja luda ljubav.Petak počinje projekcijom slovačkog kino hita Svinje u 19 h, a u 21 h pogledajte srpski hit Ajvar.

U subotu, pretposljednjeg dana revije u Laubi, u 19 sati na rasporedu je film Bijelo na bijelom, nagrađen za režiju na Venecijanskom festivalu. Posljednji film na ovogodišnjem festivalskom repertoaru je Rocks. Projekciji ovog filma u 21 sat prethodit će dodjela festivalskih nagrada, a nagrađeni filmovi na rasporedu su u nedjelju. O najboljem filmu u glavnom programu odlučit će glumački žiri u sastavu: Nina Violić, Lana Barić i Goran Bogdan.  Kratki program ove godine u Laubi ima posebnu pozornicu sa slobodnim ulazom. Kratko kino u dvorištu ugostit će i ovog četvrtka, petka i subote po pet sjajnih filmskih minijatura iz programa Motovunski kratki.

Cijeli se program odvija u skladu s epidemiološkim preporukama uz poštivanje distance, upotrebu dezinficijensa i preporučeno nošenje maski. Ulaz se naplaćuje samo za projekcije u Laubi, i to po cijeni od 30 kuna za pojedini film. Posljednja je prilika i za nabavku paketa Sve po 15 kuna, koji za samo 75 kuna omogućuje izbor od pet različitih filmova po želji kupca. Ulaznice se mogu kupiti putem interneta na stranici mfftickets.kupiulaznicu.hr

PROJEKT ILICA: Q’ART – SVE MASKE SU PALE

Jesensko izdanje Projekta Ilica: Q’Art priprema se za Potresno dobar tulum pod maskama, gdje osim programa Umjetnost voli Građane nastavljamo i humanitarne akcije u programu Umjetnost voli Umjetnost. Održat će se na Ilici u subotu 12.09.2020. navečer od 18-23h i u nedjelju 13.09.2020. od 10-15h.

Kompleksne okolnosti pandemije, potresa i elementarnih nepogoda u Zagrebu i nadalje su izuzetno prisutne. Organizatorima događanja je bitno afirmirati solidarnost, suosjećanje, međusobnu brižnost i aktivnost građana u ovim anksioznim vremenima, te osvjestiti važnost javnog i socijalnog prostora. Ali i pružiti ohrabrenje u svim mjenama, jer svi zajedno činimo grad.

Glavni partneri projekta su kazalište Gavella, Akademija likovnih umjetnosti i HDLU koji će se uključiti programom Performing Ilica. Od radionica za najmlađe, plesnih zvedbi, svirki do prodaje rukotvorina i Second hand buvljaka. Sve informacije i raspored događanja potražite na Facebook stranici Projekt Ilica.

FOOD FILM FESTIVAL ZAGREB

Food Film Festival donosi poslijednje filmske hitove u kino na otvorenom, pod zvijezdama u najljepšem zagrebačkom parku Zrinjevac. Uz filmove na dekicama i ležaljkama, uz epidemiloški prihvatljiv razmak uživajte i u street food specijalitetima nekih od najboljih domaćih ugostitelja – od burgera, tacosa, tortille, sladoleda do osvježavajućeg gin & tonica… Zabilježite raspored filmova i uživajte u sjanom događanju od 04. do 13. rujna.