SVAKI TJEDAN NA JELOVNIKU: HRANA KOJA POTIČE PROIZVODNJU KOLAGENA

Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u ljudskom tijelu. Nalazi se u koži, kostima, mišićima, tetivama, probavnom sustavu, krvnim žilama. Zadužen je za izgradnju vezivnog tkiva te pravilnom povezivanju organa i tkiva, a mnogima je najpoznatiji kao glavni ‘krivac’ za održavanje elastične i čvrste kože i nadomještaj mrtvih stanica kože.

Kada ga nema dovoljno javlja se slaba pokretljivost, bore i rastegnuta koža. Dobra je vijest da se može nadomjestiti prehranom, a najbolji izvori su riba, piletina, govedina i morski plodovi. No, vegetarijanci i vegani ne trebaju se zabrinuti jer ga ima mnogo i u namirnicama biljnog porijekla, o čemu ćemo danas govoriti. Neke od njih su bogate proteinima, a neke potiču rast kolagena.

SOJA

Sojini proizvodi mnogima su najdraža zamjena za meso, a sir od soje poznatiji kao tofu bogat je genisteinom koji potiče proizvodnju kolagena te ujedno pomaže kod blokiranja enzima koji kada se raspadaju kao nuspojavu imaju starenje kože.

GLJIVE

Bogate su i proteinima, ali i mineralima poput cinka koji je važan za sintezu kolagena pa ih je dobro uključiti u prehranu, a to nije teško jer se lako uklapaju u bilo koji tip obroka te i u vrućoj i u hladnoj varijanti.

gljive

MAHUNARKE

Za hijaluronsku kiselinu ste sigurno čuli u reklamama za anti – age kreme, ali umjesto kreme preporučujemo prehranu bogatu mahunarkama jer upravo one utječu na proizvodnju ove kiseline u tijelu koja je ključna za lijepu kožu.

POVRĆE

Povrće koje je bogato vitaminom C odlično je za sintezu kolagena u tijelu. Preporučuje se kupus, bilo svježi, bilo kiseli bez termičke obrade jer toplina uništava ovaj vitamin. Svakako uključite i brokulu u prehranu, a najbolje ju je skuhati na pari. I zeleno povrće stimulira proizvodnju kolagena – špinat, kelj, šparoge – posebno je bogato luteinom, antioksidansom koji utječe na elastičnost kože.

brokule

CITRUSI

Vitamin C je ključan za sintezu kolagena pa stoga ubacite što više citrusa u svoju prehranu – naranče, limun, grejp, šipak, mango.

naranča

 

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

MAGNEZIJ – JEDAN OD KLJUČNIH MINERALA NAŠEG TIJELA

8 “LOŠIH NAVIKA” KOJE SU ZAPRAVO DOBRE ZA ZDRAVLJE

BRAZILSKI ORAH – NUTRITIVNA NAMIRNICA KOJA POBOLJŠAVA ZDRAVLJE ŠTITNJAČE