NEOBIČNA PRAVILA: BONTON ZA STOLOM U RAZLIČITIM DIJELOVIMA SVIJETA

Majke su nas kao male uvijek opominjale da se posebno pristojno moramo ponašati za stolom. Nema mljackanja, nema oblizivanja prstiju, a vilica i nož su zakon. Što biste rekli kada bismo vas obavijestili da u nekim dijelovima svijeta vrijede neka sasvim drugačija pravila bontona za stolom?

JAPANSKO SRKANJE

Ova je država poznata po neobičnim jelima kao što su nato ili miso. Osim toga, većinu obroka jedu štapićima, a kao da sve to nije dovoljno neobično, postoji jedno pravilo za stolom koje bi tipičnog Europljanina moglo raspametiti (ako je stariji od osam godina!) – Japanci jako vole srkati! Naime, kada se srče, pokazuje se da hrana prija pa što glasnije, to finije. Ako se slučajno nađete u Japanu i ponude vam finu juhu od rezanaca s miso pastom – samo raspalite sa srkanjem.

PODRIGIVANJE KAO ‘MUST DO’

Ukoliko ste čistunac, sada biste mogli početi čupati kosu jer – podrigivanje je u nekim krajevima svijeta itekako poželjno i znak je da vam je obrok dobro sjeo i bio ukusan. Običaj podrigivanja (posebno jednog dugačkog na kraju obroka) raširen je u nekim dijelovima Indije, Kine, Turske i Srednjeg istoka.

NE TRAŽI SOL NI SIR

Ovo bi u nekim državama moglo proći kao 11. Božja zapovijed. Primjerice, u Egiptu je teška uvreda za domaćina ako dosoljavate jelo. On se naime potrudio ugostiti vas na najbolji način i ako ste zatražili soli, znak je da nije uspio u svom naumu. U Italiji nikako ne tražite ekstra sir, posebno kao dodatak na pizzu ili na morske plodove, jer se ovo smatra teškim grijehom. Također, ne tražite soljenku i paprenku u Portugalu ukoliko već nisu postavljene na stolu jer ćete ih teško uvrijediti.

NE DIRAJ HRANU RUKAMA, OSIM – ŠPAROGA

U većini država barem se neka hrana jede rukama, u nekima čak i sva. Jedina država na svijetu u kojima je nepristojno jesti rukama čak i bananu je – Velika Britanija, točnije Engleska. Ondje je pristojno jesti je nožem i vilicom i uživati u njezinoj egzotici. Jedina namirnica za koju se smatra pristojno uzeti je u ruke i pojesti jest – šparoga.

KADA KRENUTI S JELOM?

Pristojno je pričekati da svi sjednu za stol i krenu s objedom. Ovo pravilo vrijedi i za Italiju osim kada je u pitanju tjestenina – ako ste dobili tanjur tjestenine, odmah se bacite na posao dok drugi čekaju svoju hranu. U većini afričkih država s jelom se počinje nakon što je najstarija osoba u društvu stavila prvi zalogaj u usta.

POLJUBAC ZA KRUH

U Afganistanu se namirnica koja ispadne iz tanjura, prije svega kruh, jednostavno podigne, poljubi i nastavi jesti.

 

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

7 ZANIMLJIVOSTI O BOGATOJ TALIJANSKOJ KUHINJI

INEMURI – JAPANSKA TEHNIKA ZA BRZO VRAĆANJE ENERGIJE

OSLIKAVANJE KANOM: OBIČAJ KOJI SIMBOLIZIRA SREĆU & BLAGOSTANJE