ODRŽIVI DIZAJN: 2022. GODINE SVI NOVI PROIZVODI U JYSK-u BITI ĆE IZRAĐENI OD DRVA S FSC CERTIFIKATOM

JYSK je međunarodni lanac trgovina sa skandinavskim korijenima koji prodaje sve za dom. Prva trgovina otvorena je 1979. u Danskoj, a JYSK danas ima više od 2,900 trgovina i 24,000 zaposlenika u 51 državi. U Njemačkoj trgovine posluju pod imenom Dänisches Bettenlager, a u ostatku svijeta JYSK. Osnivač tvrtke JYSK danski je poduzetnik Lars Larsen, a nakon njegove smrti vodstvo tvrtke je preuzeo njegov sin Jacob Brunsborg.

Tjekom svih ovih godina JYSK je kao član FSC organizacije još od 2006. godine radio na tome da poveća postotak proizvoda koji su izrađeni od drva s certifikatom FSC (Forest Stewardship Council).

Sada je sve spremno za poduzimanje konačnih i ključnih koraka, što znači da će od 1. siječnja 2022. svi novi proizvodi predstavljeni u JYSKu biti izrađeni od drva s FSC certifikatom, a to će vrijediti i za sve JYSKove proizvode od kraja 2024. godine.

„JYSKu je uvijek bio cilj dosegnuti 100% FSC certifikat. Međutim, u skladu s našim vrijednostima, nismo postavljali konačni cilj bez jasno definiranog plana kako ga ostvariti. Sada je taj plan konkretiziran i zadovoljstvo mi je reći da ćemo od 1. siječnja 2025. godine koristiti drvo isključivo s FSC certifikatom”, rekao je Executive Vice President Purchasing u JYSKu, Peter Andsager.

jysk, dizajn, interijeri

PODIZANJE LJESTVICE

Svi JYSKovi dobavljači obaviješteni su o novim preduvjetima kako bi imali dovoljno vremena da pronađu alternativne dobavljače drva, ukoliko je to potrebno. Posebno ukoliko se radi o dugogodišnjim partnerima koji već godinama osiguravaju proizvode koji potječu od odgovornog gospodarenja šumama.

FOKUS JE NA AMBALAŽI

JYSKovi ambiciozni ciljevi ne tiču se samo drva koje se koristi za proizvode. JYSK će se prebaciti na sirovine s FSC certifikatom i po pitanju ambalaže.

„Kontinuirano mijenjamo sirovine koje se koriste za ambalažu. To uključuje izbacivanje brojnih vrsta plastike i zamjena plastike ambalažom od kartona koja se može reciklirati. Isto tako, u okviru procesa nabave zahtijevamo i materijale s FSC certifikatom”, rekao je Peter Andsager.

VAŽAN KORAK

Direktor organizacije FSC Danska, Søren Grue, oduševljen je time što se jedan od najvećih trgovaca obvezao da će koristiti samo drvo s FSC certifikatom.

„Kada veliki trgovac kao što je JYSK napravi iskorak i postavi ambiciozne ciljeve po pitanju održivosti, onda dolazi do domino učinka. Ne radi se samo o podizanju ljestvice kod poddobavljača i partnera. Time se također šalje snažan signal unutar njegova segmenta poslovanja kako bi se inspirirali drugi da podignu svoju ljestvicu i postave ambiciozne ciljeve. Točna nam je takva ambicija potrebna kako bismo prekinuli neodrživo šumarstvo”, rekao je Søren Grue.

jysk

 

ČINJENICE O FSC-u

1) Sva drva s FSC certifikatom mogu se pratiti, što znači da su sve veze između šume i potrošača provjerene i imaju FSC broj – JYSK-ov je FSC® N001715.

2) Šumarima u šumama FSC-a osigurani su odgovarajući uvjeti rada.

3) U FSC-ovoj šumi postoje područja u kojima se drveće nikada ne siječe jer to pomaže stvaranju boljih uvjeta za životinje i biljke.

4) FSC radi na održivosti u najizloženijim šumskim područjima na svijetu.

 

 

Foto: © JYSK