6 KORAKA DO EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIJE GARDEROBE

Sve je više održivih modnih inicijativa i brendova koji su proizvedeni prema ekološkim, održivim i etičkim kriterijama. Davanje prednosti kvaliteti, a ne kvantiteti potiče se na razmišljanje o utjecaju mode na okoliš i iskorištavanje radnika u proizvodnji odjeće. Kako bi osvjestili svoje stvarne potrebe i održivije birali sadržaj svog ormara, pripremili smo mali vodič.

1. Kupujte samo ono što vam treba. Zemljine resurse trošimo većom brzinom od one koju je sposobna generirati. Da bi to promijenili,  najbolje rješenje je smanjiti našu potrošnju.

2. Birajte kvalitetu. To je način da odjeća duže traje, a izbjegne se trendovsko nošenje i bacanje garderobe.

3. Odaberite prirodne tkanine. One su održivije, pogotovo ako odaberete odjeću od ekoloških biljnih materijala.

4. Odaberite netoksična reciklirana vlakna. Reciklirana odjeća nije uvijek održiva, zato je važno da je podvrgnuta kemijskoj neutralizaciji kako ne bi sadržavala štetne tvari. To je osobito važno kod reciklirane sintetike. Kada perete sintetičku odjeću, koristite posebne vrećice za pranje kako biste spriječili da mikroplastika odlazi u odvod.

5. Koristite second hand odjeću. Odjeći možete dati drugi život odabirom polovne odjeće ili razmjene. To je postala praksa kod većine majke, jer djeca brzo rastu, osobito do 12 mjeseci života. Razmjeniti odjeću s prijateljicama koje također imaju dijete ili putem grupa na društvenim mrežama bit će velika ušteda u budžetu, a i put prema održivijem odnosu prema odjeći.

6. Donirajte ono što ne koristite. Sve što ne želite više nositi, možete donirati ljudima koji su u potrebi putem različitih udruga i organizacija.

 

Foto: © Unsplash