EKOLOŠKI VRTNI NAMJEŠTAJ OD RECIKLIRANIH RIBARSKIH MREŽA STIGAO U JYSK

JYSK, stolice od ribarskih mreža

U susret obilježavanju Dana planeta Zemlje, JYSK je predstavio novu kolekciju vrtnog namještaja s naglaskom na stolice izrađene od starih ribarskih mreža kako bi se priključio globalnom povećanju svijesti o održivom razvoju.

Oceanima je prekriveno gotovo 70% naše planete, a morski se otpad može naći gotovo svugdje. Plastika iz morskog otpada osim što ugrožava zdravlje naših mora i obala, isto tako ugrožava i naše gospodarstvo i zajednicu. Problem plastike je u tome što ona nikada ne „nestane“ u prirodi već se sakuplja u okolišu, osobito u oceanima. Sunčeva svjetlost, slana voda i valovi plastiku rastavljaju je na još manje dijelove, a kako bi se jedna plastična boca rastavila treba proći oko 500 godina. Svake godine u izgubljenim ribarskim mrežama završe i stradaju brojni dupini i tuljani, ali se i zadržavaju veći komadi plastičnog otpada koji će stoljećima onečišćavati dno mora i oceana.

Kako JYSK potiče održivo poslovanje ovog je proljeća predstavio novu kolekciju koja se temelji na recikliranim materijalima. U kojoj se posebno ističe stolica SADBJERG od recikliranih ribarskih mreža. Vrtnu stolicu je je izradila tvrtka SCANCOM u sklopu Lars Larsen grupacije unutar koje posluje i kompanija JYSK.

Stare ribarske mreže koje ne služe svrsi otkupljuju se u lukama čime se direktno sprječava njihovo bacanje u ocean. Zatim se mreže voze u reciklažne centre gdje se pretvaraju u vrijedni reciklirani sirovi materijal iz kojega nastaje vrtna stolica.

Sama konstrukcija ove stolice je od aluminija što ju čini vrlo izdržljivom, laganom i otpornom na sve vremenske uvjete. Ono što je posebno zanimljivo je njen funkcionalan dizajn tako da je po prestanku uporabe lako rastavljiva tako da se svaka od njenih komponenti može adekvatno reciklirati.

JYSK kao tvrtka sa značajnom ekspanzijom i rastom poslovanja ima obavezu odgovornog ponašanja kako prema prirodi, tako i prema ljudima. Dugi niz godina JYSK sudjeluje na povećanju svijesti svojih kupaca i dobavljača, te radi s najvjerodostojnijim svjetskim eko-oznakama poput OEKO-TEX i FSC certifikata kako bi osigurao da materijali od kojih su izrađeni njihovi proizvodi dolaze iz odgovornih izvora.

Ova SADBJERG stolica osim što je ekološki prihvatiljiva, također je elegantnog dizajna što ju čini odličnim komadom namještaja ne samo na vašim terasama i balkonima već tijekom zimskih mjeseci vašem dnevnom boravku. Složiva je, praktična, ali prije svega izrađena s posebnom brigom za našu planetu.

 

Foto: © JYSK