ODMOR ZA DUŠU I TIJELO: UPOZNAJTE SVE PREDNOSTI BORAVKA NA PLAŽI

plaža, odmor,

Još kratko odbrojavamo do ljeta, a počele su i pripreme za godišnji odmor uz more. Iako su prve asocijacije na plažu šešir, kupaći kostim i miris ulja za zaštitu od sunca, ova prirodna destinacija više je od ugodnog mjesta. Plaža donosi razne pogodnosti koje povoljnu utječu na naše zdravlje. Kombinacija nekoliko prirodnih elemenata koji pružaju zdravstvene prednosti, kao što su slana voda, morski povjetarac, pijesak i sunce stvaraju blagotvoran ekosustav za svoje posjetitelje. Upoznajte prednosti boravka na plaži i ovog ljeta maksimalno uživajte.

MORE SMIRUJE I OBNAVLJA ENERGIJU

Počevši od zvuka valova koji udaraju od stijene i dolaska vode do obale, prema riječima biologa Wallace J. Nicholsa, more stvara osjećaj smirenosti koji značajno smanjuje anksioznost kod ljudi. Zapravo, Nichols kaže da čak i plava boja mora stvara stanje opuštanja i obnove energije kod ljudi. Morski povjetarac također ima nekoliko prednosti, uključujući povećanje razine serotonina u tijelu, hormona koji je povezan sa srećom, smanjujući stres i anksioznost.

PRIRODNA NJEGA KOŽE LICE I TIJELA

More je savršeno osvježenje u ljetnim vrućinama, a osim toga sadrži nekoliko minerala koji su vrlo korisni za kožu poput magnezija, natrija, kalija, joda i kalcija. Ovaj sastav donosi poboljšanje kod dermatološkim bolesti kao što su atopijski dermatitis i ostalhi kožnih poremećaja, smanjujući upalu i stvarajući antialergijsko djelovanje na kožu. Osim toga, poboljšava cirkulaciju krvi u tkivima i djeluje antioksidativno. Pijesak služi kao prirodni piling za uklanjanje mrtve kože. Isto tako, dobrobiti bosonoge šetnje su obnova kože stopala, što je važno jer se obično prekrivaju cipelama ili imaju kontakt s tvrdim površinama.

PLUĆA I DIŠNI PUTEVI ĆE VAM BITI ZAHVALNI

Morski povjetarac zbog sadržaja vlage i joda, poboljšava plućnu ventilaciju i izbacivanje sluzi. Osim toga, ima baktericidna sredstva koja sprečavaju respiratorne infekcije. Studija objavljena u vodećem zdravstvenom časopisu New England Journal of Medicine zaključila je da osobe s respiratornim bolestima koje udišu morski povjetarac imaju bolju funkciju sluznice i pluća, kao i manje šanse za kašljanje.

POBOLJŠANJE MIŠIĆNOG TONUSA

Izvođenje vježbi kao što je hodanje ili trčanje po pijesku pomaže tonizirati mišiće nogu i stražnjice, a ako to radite bosi i u kontaktu s obalom, poboljšava se mehanika tijela i hladi krv. Vaše tijelo će imati velike koristi i od same šetnje po pijesku i poboljšati pokretljivost koljena, stopala i kukova. Voda ima velike blagodati za mišiće zbog otpora nametnutog da se suprotstave valovima i plimi. Jednako tako, udarci vode služe kao masaža i pritišću tijelo poboljšavajući limfnu drenažu i ubrzavajući mišićni oporavak.