SAZNAJTE 5 RAZLOGA ZAŠTO JE BAVLJENJE SPORTOM POVEZANO S POSLOVNIM REZULTATIMA

Poznato je da je bavljenje sportom važno za zdravlje – neovisno o vašoj dobi i vrsti sporta. Osim za zdravlje, sport je važan i za razvijanje zdravog kompetitivnog duha, fair playa, natjecateljskog duha. Ali, znate li da bavljenje sportom može poboljšati vaše poslovne rezultate? Saznajte pet najvažnijih razloga zašto bi se redovito bavljenje sportom trebalo naći na vašem rasporedu.

BOLJI SAN, KONCENTRACIJA I REZULTATI 

San je izuzetno važna komponenta zdravog života i preduvjet dobrog dnevnog funkcioniranja. Kako bi bila u svojoj punoj snazi, odrasla osoba bi dnevno trebala izdvojiti 6 do 7 sati za kvalitetan san i odmor. Za razliku od umora koji se događa nakon iscrpljujućeg dana na poslu i koji nije „kvalitetan“ umor koji će prizvati san, umor koji se javlja kao posljedica vježbanja na vaš će organizam imati relaksirajući i umirujući učinak. Osobe koje se redovito bave sportom (osobito sportovima na svježem zraku) lakše će usnuti, a kvaliteta sna bit će značajno bolja od fizički neaktivnih osoba. Nakon kvalitetnog odmora, kognitivne sposobnosti su jače izražene, um je oštriji i britkiji, a koncentracija postojanija.

SPORTOM DO MANJE STRESNIH SITUACIJA 

Stresne situacije na poslu na koje ne možemo utjecati češće su pravilo nego iznimka. Međutim, možemo utjecati na način na koji se nosimo sa stresom. Dokazana je činjenica da redovito vježbanje pomaže u smanjenju stresa tako što fizička aktivnost u organizmu aktivira hormon sreće, serotonina. Serotonin je neurotransmiter kojem je funkcija prijenos poruka kroz živčani sustav te se najvećim dijelom (oko 75 %), nalazi u probavnom sustavu. Ovaj je hormon odgovoran za brojna ponašanja – od termoregulacije i apetita do anksioznosti i depresije. Upravo je vježbanje, uz hranu, jedan od glavnih izvora proizvodnje serotonina. Dakle, uz redovito vježbanje imat ćete višu razinu hormona sreće – a uz više sreće i manje stresa! Treba li naglašavati važnost smanjenja stresa u svim životnim situacijama pa tako i na poslu?

UZ TJELESNU AKTIVNOST OSJEĆAMO VIŠE SAMOPOUZDANJA

Samopouzdanje je jedno od važnijih odrednica poslovno uspješnog čovjeka. Međutim, zna se dogoditi da se sami kočite i da ste sami sebi najveći neprijatelj. U takvim stanjima možete propustiti istaknuti svoje mišljenje, „zaštekati“ u nekim važnim situacijama koje određuju vaš budući poslovni put. Tek kada se osjećate dobro u svojoj koži i kada vjerujete u sebe možete postići svoje pune potencijale. Redovito bavljenje sportom ima važan učinak na gradnju osobnosti, uči nas odnosima pobjede i gubitka, važnosti vrednovanja i natjecanja, zdravoj kompeticiji, ali i porukama da ustrajnošću možemo postići bolje rezultate. Nije manje bitno naglasiti da vježbanjem postižete i bolji fizički izgled što također ima važan utjecaj na samopouzdanje.

VIŠE SPORTA, BOLJI IMUNOLOŠKI SUSTAV  

Naravno, sve počinje zdravljem – i privatni i poslovni život. Da biste mogli obavljati sve zadane poslove, biti kreativni i dobri u svome poslu pretpostavka je da ste u stanju koncentrirati se na to što radite. Kada niste potpuno zdravi, prioriteti se mijenjaju i niste u stanju potpuno se posvetiti poslu koji postaje sekundaran. Uz kvalitetnu prehranu i odmor, redovna fizička aktivnost tj. bavljenje sportom najvažniji su preduvjeti zdravog organizma. I ne zaboravite da je svaki dan bitan, aktivan boravak na svježem zraku.

OPTIMIZAM I POZITIVA 

U poslovnom svijetu suradnja unutar tima je izuzetno važna. Naravno, svatko ima svoj jedinstveni karakter i u kvalitetnom timu takve se razlike poštuju i potiču. Međutim, za postizanje ugodne radne atmosfere i postizanje poslovnih rezultata važno je na poslu održavati optimizam i pozitivne stavove. Istraživanja dokazuju da je upravo pozitivan stav jedna od najvažnijih osobina pojedinaca koji se nazivaju „timskim igračima“ i da optimisti imaju bolje rezultate od pesimista. Naravno, ne možemo svi uvijek i u svim situacijama imati isključivo pozitivne stavove, ali redovito bavljenje sportom pomoći će da nam se optimizam kao stanje svijesti brže vrati i duže ostane.

JYSK – KOMPANIJA KOJA POTIČE ZAPOSLENIKE NA BAVLJENJE SPORTOM

Zaključno, bavljenje sportom u današnjoj ubrzanoj svakodnevici ima izniman utjecaj na produktivnost i poslovne rezultate. Budući da se katkada teško odlučiti početi baviti nekim sportom, izuzetno je stimulativno za pojedinca da njegovo poslovno okruženje ima pozitivan i motivirajući stav prema vježbanju i poticanju fizičke aktivnosti. Jedna od takvih kompanija je svakako JYSK koji je proveo anketu među svojih 3000 voditelja trgovina diljem svijeta te došao do sjajnih otkrića – čak njih 90 % voli sport i održava kondiciju aktivnim životom. Pozicija Voditelja trgovine je izuzetno kompleksna i važna pozicija koju definiraju odlike pravog sportaša: kvalitetan voditelj trgovine je vođen rezultatima, pozitivan, odlučan, uvjerljiv motivator i uvijek spreman na rizik. Danska kompanija ima ambiciozan cilj – u skorijoj budućnosti dosegnuti brojku od 5000 trgovina diljem svijeta, tj. od trenutnih 3000 doći do 5000 zaposlenih voditelja trgovina.

jysk

KONKRETNI KORACI ZA UTRKU S PLEMENITIM CILJEM 

Svjesni pozitivnih aspekata kojima sport utječe na kvalitetu poslovanja i života uopće, u JYSKu potiču zaposlenike na aktivan život i bavljenje sportom – zato su i ove godine tradicionalno pozvali sve svoje zaposlenike da se uključe u utrku „Wings for life“ i podržali ih uplatom kotizacije. Cilj utrke je sakupljati sredstva za istraživanja lijeka za ozljede leđne moždine, a JYSK tim je za one koji to ne mogu istrčao i donirao 213 km.

 

Foto: © Jysk/Unsplash