KAKEIBO: OTKRIJTE JAPANSKI NAČIN ŠTEDNJE NOVCA

Završio je period u godini kada se troši najviše novaca. Darovi, dekoracije i popis za blagdanski meni,  najčešće rezultiraju pretjeranim i nekontroliranim trošenjem novca. Kad blagdanskom shoppingu dodamo standardne troškove kućanstva, većina ljudi početak godine započinju u velikom minusu.

Nadzor nad trošenjem pomoći će vam da saznate u kojim područjima najviše odlazi vaš novac, kako uštedjeti i prestati nepotrebno trošiti. 1904. godine u Japanu se pojavio kakeibo, posebna metoda nadzora nad financijama koja je danas poznata kao najučinkovitija metoda štednje.

Koristi se kao sustav za bilježenje računa, kako za troškove, tako i za prihod, koji služi za savršenu organizaciju novca. Kakeibo nije ništa više od dnevnog reda u kojem se bilježe svi troškovi koje imate na čekanju i koje ste napravili, uz prihode koje ste ostvarili u tom mjesecu. Uz to, pomaže ljudima da podignu svijest o tome što kupiti, a što ne.

KAKO FUNKCIONIRA KAKEIBO?

Ova metoda započinje početkom mjeseca, bilježeći fiksne troškove i ukupni prihod koji ćete dobiti. Ukupne troškove oduzmite od prihoda, koji su uglavnom osnovne usluge i hrana. Ako želite uštedjeti za nešto posebno, u ovoj biste fazi to trebali registrirati.

Nakon što pribavite ukupan novac koji vam je ostao, oduzimajući ono što ćete fiksno potrošiti, možete zapisati koliko ste novca namijenili za uštedu. Također zapišite na što ćete ga potrošiti kako biste bili jasni u vezi s ciljem koji ste postavili. Tijekom mjeseca, po mogućnosti svakodnevno,  sve dnevne ili tjedne troškove trebate zabilježiti.  Najbolje je u jednu kovertu spremiti račune od svega što ste trošili, kako bi mogli detaljno zapisati kako ste uložili novac.

KAKO ORGANIZIRATI TROŠKOVE? 

Kakeibo je zapravo financijski red podijeljen u različite kategorije u kojima obično trošimo novac poput hrane, prijevoza, zdravlja, režija, slobodnog vrijemena, hitnih slučajeva… Kategorije su individualne i ovise o vašem životnom stilu. U svakoj se kategoriji bilježi dan tako da se na kraju tjedna dodaju svi troškovi i dobije opći saldo. Ova će vam ravnoteža pomoći da pratite koliko ste novca potrošili i koliko vam je ostalo. Pomoću ovih rezultata možete analizirati koliko trošite i koja su područja u kojima biste se trebali malo više ograničiti.

Također će vam pomoći da znate koji je odgovarajući iznos koji trebate uzeti u obzir za uštedu i postavljanje učinkovitijeg cilja za sljedeći mjesec. Učinkovitost kakeiba bit će u potpunosti ovisna o redoslijedu koji imate, osobnoj organizaciji, kao i o snazi ​​volje. Kad postavite cilj, ispunite ga!

Ako ste se odlučili na kakeibo metodu, budite dosljedni i odlučni. Dovoljno je provesti ovu tehniku ​​evidentiranja troškova i prihoda i vođenja računa na kraju mjeseca kako biste na kraju sljedeće godine dobili uvid u vaše financijsko stanje i navike trošenja.

 

Foto: © Pexles