UČENJE STRANIH JEZIKA UTJEČE NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU MOZGA

Učenje stranog jezika otvara beskonačan svijet mogućnosti, povećava inteligenciju i može spriječiti bolesti. Kako bi imali tzv. super mozak, postanite višejezični. Dvojezična osoba ima sposobnost govora, razmišljanja, čitanja, pisanja i slušanja jezika koji joj nije materinji. Višejezična osoba ili poliglot je osoba koja lako dominira s više stranih jezika. U prošlosti se učenje dodatnog jezika smatralo negativnim za mozak zbog količine uključenih kognitivnih procesa. Smatralo se da se stvara preveliki pritisak zbog razlikovanja jezike, pa ga nisu preporučivali tijekom školovanja.

Međutim, učenje drugog ili trećeg jezika koji nije materinji bio je vrlo čest, osobito kod intelektualaca. Kako bi proširili svoje znanje i upoznali druge kulture, težili su učenju novog jezika. Svaka je zemlja imala svoj specifičan skup intelektualaca, a kako bi se prevladale kulturne prepreke, bilo je potrebno naučiti druge jezike, prevesti tekstove i podijeliti informacije i otkrića. Emilie du Chatelet bila je jedna od vodećih prevoditeljica u Europi, govorila je više od četiri jezika i bila jedina sposobna prevesti Newtona. Njezini prijevodi se još uvijek koriste.

PREDNOST ZNANJA STRANOG JEZIKA

Mozak je podijeljen na dvije hemisfere: lijevu – koje je više analitička i desnu – koja je osjećajna i intuitivna. Učenje novog jezika uključuje obje strane mozga, u kojem se stvara timski rad između analitičke i intuitivne hemisfere te povećava komponenta centralnog nervnog sistema, poznatog kao siva materija.

Ovladajte novim jezikom, aktivirajte dio mozga koji je odgovoran za rješavanje problema, izvršavanje aktivnosti (poznati “multitasking”) i koncentraciju. Time povećavate sposobnost reagiranja, bolje komunikacijske vještine, a govor barem dva jezika povećava vještine socijalizacije. Može spriječiti ili odgoditi demenciju i Alzheimerovu bolest, a većina dvojezičnih osoba i poliglota tvrde da se sa svakim jezikom koji govore, pojavljuju male varijacije u njihovoj osobnosti.

USMJERAVAJTE DJECU NA UČENJE STRANIH JEZIKA 

Djeca imaju urođenu sposobnost učenja novog jezika jer je njihov mozak – kada je u formaciji – elastičniji i brže se prilagođava promjenama. Dokazano je da djeca koja govore više od jednog jezika, imaju bolje komunikacijske vještine, društveniji su i bolje rješavaju sukobe.

NIKAD NIJE KASNO ZA UČENJE

Mnogi odrasli smatraju da je učenje novog jezika težak zadatak, no to je daleko od istine. Mozak ima sposobnost prilagodbe različitim jezicima u bilo kojoj dobi i donosi iste prednosti. Biti dvojezičan ne znači nužno biti pametniji, ali osoba sa sposobnošću govora više od jednog jezika imat će zdraviji i aktivniji mozak.

 

Foto: © Unsplash