PROSLAVA ŠVEDSKOG BLAGDANA MIDSOMMAR

Nakon proslave božićnih blagdana, ljeto je najvažnije godišnje doba u kojem Šveđani obilježavaju važnu proslavu Midsommar ili Švedski doček ljeta. Svake godine se slavi između 20. i 26. lipnja, a 2019. godine 22. lipnja. Midsommar je prilika za veliko okupljanje prijatelja i obitelji kako bi se tradicionalno proslavilo ljeto. Dan započinje branjem cvijeća i izradom vijenaca u dobrom raspoloženju svih generacija. Tipičan ljetni meni za proslavu Midsommara su različite vrste ukiseljenih haringi, kuhani krumpir sa svježim koprom, vrhnjem i vlascem. Često slijede neka vrsta jela s roštilja, poput mesa ili lososa, a za desert Šveđani uživaju u prvim ljetnim jagodama sa šlagom. 

Foto: © Roko Bahat

Proslave u Švedskoj najčešće se održavaju u ljetnikovcima (‘landställe’) i javnim parkovima, a u Göteborgu se slavi u dvorcu Gunnebo i vrtovima. Za pravu tradicionalnu proslavu posjetite grad Dalarnu koja organizira nekoliko događanja koja prethode Midsommeru, kako bi ga dočekali u pravom blagdanskom raspoloženju. Za proslavu Švedskog dočeka ljeta u Hrvatskoj, pobrinulo se Veleposlanstvo Švedske i Švedski Poslovni Klub (SBC) koji će u subotu, 15. lipnja, organizirati proslavu švedskog blagdana Midsommar. 

Foto: © Vilim Redža

PROSLAVA MIDSOMMARA U PARKU MAKSIMIR

Proslava na livadi kod Vidikovca u Parku Maksimir započinje u 15 h uz kavu i švedske kolače (FIKA), nakon čega slijedi program za djecu od 3+ godine koji se sastoji od radionice izrade vjenčića za glavu od cvijeća, bojanja drvenih švedskih konjića, čitanja švedskih knjiga za djecu, te plesanja oko stupa s cvijećem na tradicionalne švedske pjesme.

Foto: © Vid Redza

Nakon dječjeg programa slijedi natječaj u ploggingu – novom fitness trendu koji potječe iz Švedske, a uključuje sakupljanje smeća u prirodi tijekom joggiranja. Sudjelovati mogu svi zainteresirani, a prijaviti se možete na //www.trcanje.hr/prijave-za-sudjelovanje-plogging/. Večernji program uključuje chillanje na Midsommar pikniku uz švedsku glazbu, te projekciju filma ‘Mamma Mia! Here we go again’, tijekom koje vas pozivamo na ples i pjevanje uz vječne ABBA hitove.

Foto: © Roko Bahat

POSEBNO IZDANJE ‘MALOG PIKNIKA’ NA ŠVEDSKI NAČIN

Partneri projekta su Mali plac / Little Market i Mali piknik / Little Picnic, koji će za ovu prigodu imati posebnu švedsku notu. Kao i uvijek na svojim događanjima, dio dekica za piknik osigurat će organizatori, no potičemo uzvanike da ponesu i svoje kako ih ne bi manjkalo. Lokalni OPG-ovi s Malog Placa nudit će pregršt eko proizvoda na prodaju tijekom cijelog večernjeg eventa. Ostali partneri projekta su Javna ustanova Maksimir i Trčaona.

Foto: © Roko Bahat