POMOĆ KOD NESANICE: NAJBOLJI ČAJEVI ZA MIRAN SAN

Nesanica je jedan od najčešćih poremećaja u spavanju i može znatno narušiti kvalitetu života. Pod nesanicu se ubraja kada osoba ne može zaspati, spava u polusnu, često se budi, budi se prerano, a situacija može biti povremena ili dugotrajna. Svi smo barem jednom iskusili nesanicu i znamo da je iznimno teško prebroditi dan nakon noći u kojoj se nismo dobro naspavali. Kao prva pomoć u ovakvim situacijama može se koristiti čaj, odnosno jedan od onih koji su se u praksi pokazali kao smirujući i najbolji za uljuljkivanje u svijet snova.  

ČAJ OD MATIČNJAKA – SMIRENJE ZA NAPETE ŽIVCE 

Matičnjak se još naziva i melisa, za čaj se koriste listovi koji imaju miris limuna. Radi se o blagoj biljci koju je dobro koristiti kod manjih problema s nesanicom i kod napetih živaca. Žličicu biljke prelijte s 2 decilitra vruće vode i ovako pripremljen čaj pijte do najviše tri puta dnevno.

  

ČAJ OD LAVANDE – ZA LJUBIČASTE SNOVE

Lavanda je biljka od davnina poznata po svom smirujućem djelovanju. Mnogima je dovoljno samo malo pomirisati je da bi se osjećali bolje. Čaj protiv nesanice napravite tako da dvije žličice cvijeta lavande prelijete s 2 decilitra kipuće vode, zasladite medom i popijete prije spavanja.  

ČAJ OD VALERIJANE – PRAVI SEDATIV 

Valerijana je prirodni sedativ i radi se o iznimno jakoj biljci pa ju je potrebno uzimati uz savjet liječnika ili ljekarnika. Čajnu žličicu biljke preliti s 2 decilitra kipuće vode i ostaviti 20 minuta te piti do najviše tri puta dnevno.  

ČAJ OD PASIFLORE – AKO SE ČESTO BUDITE PO NOĆI 

Ovo je još jedna umirujuća biljka, a ponekad se koristi i u pedijatriji. Izaziva pospanost pa je potreban oprez ako vozite. Žličica biljke prelije se s 2 decilitra vruće vode i ostavi pola sata. Piti do najviše tri šalice dnevno.  

 

Foto: © Unsplash