7 SUPERMOĆNIH TOPLIH NAPITAKA KOJI JAČAJU IMUNITET

Vrijeme je za jačanje imuniteta kako bi se lakše borili s novonastalom situacijom s koronavirusom. Nitko od nas ne može u potpunosti otkloniti rizik dobivanja COVID-19, a jedino što možemo učiniti je  što zdravije se hraniti i uključiti u prehranu namirnice koje imaju vitamine, minerale i antioksidanse poput kurkume, matche i kajenskog papra. Matcha ima 10 posto više antioksidansa od zelenog čaja. Kakao maslac je najslasniji izvor prirodnih biljnih masnoća i bogate je antioksidansima.

Kurkuma sadrži pigment kurkumin koji ima snažne protuupalne moći i smatra se prirodnim sredstvom protiv bolova. Rogač je vrijedan izvor kalcija, bogat je vlaknima i djeluje blagotvorno na probavu. Kokosov šećer sadrži čak 2 puta više željeza i četiri puta više magnezija, nego smeđi nerafinirani šećer. Kajenski papar ubrzava metabolizam i potiče sagorijevanje masnoća, zahvaljujući kapsaicinu, ima protupalna svojsta. Maca djeluje blagotvorno na hormonalnu ravnotežu, bogata je vitaminima B1, B2 i B3 te je izvor magnezija i kalcija.

Kako obogatiti jutarnji ili popodnevni napitak moćnim napitcima koji će vam dati energiju, ali i zaštiti vaše tijelo zna Bio & Bio tim koji je pripremio nekoliko recepata koje možete napraviti u svom domu. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

DEKADENTNA MATCHA

2 šalice kokosovog ili sojinog mlijeka

1 žličica matcha praha

1/2 žličice ekstrakta vanilije

2 žličice sirupa javora ili agave

Prah cejlonskog cimeta za ukras

Priprema: Zagrijte mlijeko, povremeno miješajući dok postane vruće. Za to vrijeme stavite matcha prah u šalicu i prelijte vrućom vodom. Temeljito promiješajte dok nestanu sve grudice. U mlijeko dodajte zaslađivač, ekstrakt vanilije i pomiješajte. Ako imate pjenjaču za mlijeko, savršeno, jer tako ćete postići latte efekt. Prelijte preko matche i lagano promiješajte. Dodajte cimet za ukras ako želite.

ZLATNI ELIKSIR 

2-3 cm svježe kurkume ili 2 žličice praha kurkume

2-3 cm svježeg đumbira ili 2 žličice praha đumbira

2 žličice kokosovog ili ghee maslaca

2 šalice kokosovog ili organskog kravljeg mlijeka

2 žličice manuka meda

Priprema: Kurkumu i đumbir ogulite, naribajte (ili dodajte prah) te ih stavite u zdjelicu i temeljito pomiješajte s maslacem dok ne dobijete pastu. Stavite kokosovo mlijeko u posudu, dodajte pastu i na srednje jakom plamenu miješajte dok se sastojci povežu. Ugasite plamen i pokrijte posudu, ostavite 3 minute da kurkuma i đumbir oslobode svoje blagotvorne sastojke. Procijedite i dodajte med po želji. Pijte toplo. Zlatno mlijeko se tradicionalno priprema s kravljim mlijekom, pa možete umjesto kokosovog mlijeka koristiti 2 šalice organskog kravljeg mlijeka.

PAPRENO VRUĆA ČOKOLADA

2 šalice kokosovog mlijeka

½ žličice ekstrakta vanilije

1 šalica crne čokolade (70% udjela kakaa)

½ žličice cejlonskog cimeta

1/8 žličice kajenskog papra

2 žličice šećera kokosovog cvijeta

Prstohvat mljevenog muškatnog oraščića

Prstohvat cvijeta soli

Priprema: U posudu stavite kokosovo mlijeko i crnu čokoladu. Na srednje jakom plamenu otopite čokoladu uz neprestano miješanje pjenjačom. Smanjite plamen, dodajte začine i izmiješajte pjenjačom. Maknite s plamena, dodajte ekstrakt vanilije i promiješajte. Ovaj napitak je samo za najhrabrije.

BIJELA ČOKOVANILIJA

2 šalice zobenog ili sojinog mlijeka

1 žlica zgušnjivača agar agar

2 žlice sirupa od datulja

1 žlica kakao maslaca

½ žličice ekstrakta vanilije

Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i promiješajte da se agar otopi. Biljno mlijeko mora biti hladno. Stavite posudu na srednje jak plamen uz neprestano miješanje pjenjačom dok se kakao maslac rastopi. Prelijte u šalice i poslužite vruće. Možetete dodati i šlag od soje za ukras.

KOMIŠKI ROGAČ NA VRUĆE

2 šalice gustog kokosovog ili zobenog mlijeka

5 datulja

2 žlice rogača u prahu

1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema: Sve sastojke stavite u blender i izblendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ubacite u posudu i zagrijte. Uživajte dok je vruće.

ZAČINSKI KAVOPIR

2 šalice zobenog mlijeka

2-3 žličice instant kave od pira

½ žličice praha cejlonskog cimeta

½ žličice kardamoma

2 žlice tamnog sirupa od kokosovog cvijeta

Priprema: Sve sastojke pomiješajte u posudi i zagrijte na srednje laganoj vatri. Ostavite poklopljeno 5 minuta da cimet i kardamom puste arome. Uživajte dok je toplo.

VRUĆA ČOKOMACA

2 šalice zobenog ili bademovog mlijeka

2 žlice kakaa u prahu

1 žlica mace u prahu

2 žlice sirupa datulja ili javora

½ žličice djevičanskog kokosovog ulja

Prstohvat cejlonskog cimeta

Priprema: Pomiješajte sastojke u blenderu, ubacite u posudu i zagrijte na srednje jakom plamenu. Prelijte u šalice, ukrasite sojinim šlagom po želji i uživajte nakon napornog dana kada vam je potreban energetski kick.

 

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

4 BRZA RECEPTA ZA UKUSNE SMOOTHIE ZDJELICE

SPIRULINA- SUPERHRANA BOGATA HRANJIVIM TVARIMA

DOMAĆE BADEMOVO MLIJEKO: JEDNOSTAVAN RECEPT OD DVA SASTOJKA