MODERAN I FUNKCIONALAN: STAN U ZAGREBU UREĐEN IKEA NAMJEŠTAJEM

Ako mislite da je preuređenje stana velika investicija u koju morate uložiti puno novaca, danas vam predstavljamo priču koja će vas u tome u potpunosti razuvjeriti. Zagrebački stan od 49,5 kvadrata moderno je uređen prostor u kojem su korišteni odabrani komadi IKEA namještaja.  

Za kompletno uređenje je zaslužan studio KK Design koji je osmislio kompletnu adaptaciju prostorija. Stan od gotovo 50 kvadrata ima mali hodnik, kupaonicu, dvije spavaće sobe, kuhinju, dnevni boravak s blagovaonicom i balkon. S malim ulaganjima stan je pretvoren u moderan i pomalo eklektičan.

“Većinom smo koristili moderan namještaj, ali smo zbog toplijeg ugođaja i parketa koji je klasično postavljen, ubacili nekoliko klasičnih elemenata kao što su stol i stolice u blagovaonici, te ormar u sobi. Kupaonicu smo razigrali s blago orijentalnim motivima, te smo sve to začinili širokom paletom boja koju smo koristili u dekoracijama”, objasnila nam je Katarina Kavain iz studija KK Design.   

NOVI IZGLED STANA UZ OGRANIČEN BUDŽET   

Svi koji se boje preuređenja stana, dizajnerica Katarina Kavain ističe da za kompletnu adaptaciju nije uvijek potrebno puno novaca. U stanu se mogu uočiti brojni, popularni komadinamještaja iz IKEA-e koji su se odlično uklopili u zamišljeni koncept uređenja. S ograničenim financijskim mogućnostima, dizajnerica je izvukla vizualni i funkcionalni maksimum iz svake prostorije.  

“Upravo smo zbog nižeg budžeta koristili većinom namještaj iz IKEA-e. Postojeći parket smo osvježili, pobrusili i lakirali, a na postojeću keramiku postavili novu. Time smo postigli da radovi traju što kraće. Zidove smo bojali, a jedan dio kuhinjskog zida smo srušili kako bi dobili prostran kuhinjski šank. Snizili smo ga na visinu kuhinjskih elemenata i time smo dobili dodatnu radnu plohu duboku 90 cm koja osim za kuhanje služi i za brzi obrok “s nogu” ili kavicu. Za tu svrhu smo dodali i barske stolice skandinavskog stila, tipičnog za IKEA-u”, objasnila je Katarina. 

Uspoređujući fotografije prije i poslije adaptacije, velike promjene su osim u kuhinji vidljivi i u kupaonici koja danas izgleda potpuno drugačije. U njoj prevladavaju siva i bijela boja uz žive boje dekoracija koje su osvježile čitav prostor. 

“Najveći zahvat je bila adaptacija kupaonice gdje smo staru kadu zamijenili modernim walk in tušem. U kupaonicu smo smjestili i perilicu rublja, te wc školjku sa ugradbenim vodokotlićem i umivaonikom. Nakon svega postigli smo da u malom dvosobnom stanu imamo sve što je potrebno za život tročlanoj obitelji. Dovoljno prostora, svu potrebnu opremu, podjelu prostorija i sadržaj”, ispričala je. 

PROJEKT SA USPJEŠNIM ZAVRŠETKOM  

Izazov svakog dizajnera je postići najbolji mogući rezultat iz prvobitnog stanja prostora koji se uređuje. Osim vizualnog doživljaja, važno je ispoštivati vremenska i financijska ograničenja kako bi sve završilo po dogovoru. Iako je vidljivo da je krajnji rezultat postigao wow efekt, kako kod vlasnice koja je naručila adaptaciju, tako i današnjih stanara koji su se odlučili za kupnju ovog stana, u nekim fazama uređenja ipak su postojali izazovi. 

“Glavni izazov je bio budžet i vrijeme. Sa svim tim ograničenjima, trebali smo postići maksimalan efekt. Osim toga, u malu kvadraturu je bilo potrebno smjestiti funkcionalnu kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak. Puno opreme, ali da stan ostane maksimalno prozračan i funkcionalan. Poprilično izazovno”, priznala je Katarina Kavain. 

Predivan stan u Zagrebu kojem je udahnut novi život pod vodstvom stručnjaka iz dizajnerskog studija KK Designa ima savršen ugođaj doma u kojem je sigurno užitak živjeti. Sve fotografije prije i poslije projekta pogledajte na linku. Posjetite KK Design na službenoj web straniciInstagramu & Facebooku.

 

Foto: © KK Design


Pročitaj još:

INSPIRIRAJTE SE CVIJEĆEM & UREDITE SVOJ DOM IZ SNOVAž

IKEA JE DIZAJNIRALA SOBE INSPIRIRANE INTERIJERIMA POZNATIH SERIJA

MALA ŠKOLA DIZAJNA: SAVJETI ZA UREĐENJE INTERIJERA IZ ŽENSKE PERSPEKTIVE